Збільшення розмірів аліментів та штрафи для неплатників: що готує другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває?

Дата: 29 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції підготувало другий пакет законопроектів, які пропонують посилити відповідальність осіб, що ухиляються від сплати аліментів.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Серед новацій другого пакету законодавчих ініціатив – запровадження штрафних санкцій для злісних неплатників аліментів. Якщо борг перевищив 12 місяців, автоматично доведеться заплатити дитині додатково 20% від суми боргу, якщо заборгованість сягнула 2 років – 30%, а якщо 3 років – 50%.

“Для того щоб отримати ці кошти, не треба буде бігати по судах. Перерахунок відбуватиметься автоматично”, – йдеться в повідомлені прес-служби.

Також збільшено мінімальний розмір аліментів до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку; посилено відповідальність за створення перешкод у спілкуванні з дитиною; запроваджено необхідність подавати довідку про відсутність заборгованості більше 6 місяців для претендентів на державні посади; скорочено термін, після якого запроваджуються обмеження першого пакету (з 6 до 4 місяців).

“Другий пакет новацій запровадив преференції для батьків, котрі інвестують у розвиток власних нащадків, підвищив контроль за тим, куди йдуть кошти, які сплачуються в інтересах дитини, і нарешті урівняв у правах щодо виховання та можливості виїзду за кордон з дитиною обох батьків, які сумлінно виконують свої обов’язки”, – запевняють у відомстві.

Також очільник відомства розповів про результати першого пакету законодавчих новацій у межах ініціативи #ЧужихДітейНеБуває.

“Завдяки прийнятим новаціям з початку року горе-батьки повернули найменшим українцям 2,7 мільярда гривень боргів. Це колосальні гроші, які пішли на навчання, лікування, одяг, придбання іграшок чи відпочинок дітей”, – підкреслив Петренко.

З грудня минулого року Верховна Рада посилила відповідальність для батьків-неплатників. Тепер у боржників забиратимуть права на машину, зброю та полювання. Також їх не пускатимуть за кордон, а заробити гроші на аліменти дадуть змогу на громадських роботах.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter