Завербоване подружжя з Луганщини “здавало” бойовикам людей, які оформляли українські соцвиплати

Дата: 09 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України викрила завербоване проросійськими бойовиками подружжя, яке возило жителів окупованого Донбасу на підконтрольну українському уряду територію для оформлення соцвиплат, а дані про них “зливало” так званому “Міністерству держбезпеки ЛНР”.

Про це повідомили у відомстві.

Подружжя з окупованого Алчевська, яке майже рік тому завербували бойовики, возило мешканців ОРДЛО на підконтрольну українській владі територію та допомагало “заочно” оформлювати соціальні виплати. Співробітники контррозвідки з’ясували, що бойовики поставили їм завдання надавати інформацію про колег, які працюють перевізниками, та вимагали розкривати перелік клієнтів, що користувалися їхніми послугами.

“Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про виконані завдання. Псевдоспецслужба “ЛНР” використовувала отримані персональні дані для формування бази громадян, які регулярно відвідують українські державні установи. Бойовики планували потім залучити їх до протиправної діяльності на шкоду державним інтересам України”, – повідомили в СБУ.

Правоохоронці затримали подружжя під час чергового рейсу. У їхній машині вони знайшли понад 150 документів мешканців тимчасово окупованої території, зокрема свідоцтва про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які необхідні для “заочного” оформлення виплат без присутності отримувачів.

“Підприємці” переконували людей у складності та вартісному оформленні документів, вимагаючи гроші за свої “послуги”, – розповіли оперативники. 

У СБУ повідомили, що вже зібрали докази співпраці перевізників із бойовиками та встановили особи кураторів. Відомості стосовно виявлених співробітників “МДБ ЛНР” долучили до матеріалів раніше відкритого провадження щодо участі в діяльності терористичної організації. 

Додатково правоохоронці встановлюють посадовців українських держустанов, які могли бути причетні до функціонування нелегального каналу, та перевіряють інформацію про наявність серед клієнтів чинних чи колишніх бойовиків незаконних збройних формувань. 

Існування схем, подібних до описаної, є наслідком відсутності адекватного механізму виплати пенсії мешканцям окупованих територій, вважає Альона Луньова, менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA .

“Якщо пенсіонери з окупованих територій хочуть отримувати пенсію, вони мають виїхати і зареєструватися як переселенці, а потім регулярно щонайменше раз на два місяці виїжджати на підконтрольну уряду України територію для того, щоб зберігати довідку переселенця, а отже і свої виплати. Для тих, хто вже не має можливості виїжджати через хворобу чи похилий вік, узагалі не існує процедур отримання пенсії. А оскільки для стареньких людей зазвичай ці виплати є питанням виживання, вони стають легкою здобиччю “кмітливих ділків”, які пропонують за окремі гроші посприяти пенсіонерам з окупованих територій в отриманні їхніх чесно зароблених виплат”, – зазначає експертка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter