Завдяки знімку американського фотографа з Бучі родина змогла ідентифікувати тіло вбитого росіянами Мирона Зваричука

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Зроблений американським фотографом Крістофером Оккіконом знімок убитого російськими військовими в Бучі чоловіка допоміг сім’ї ідентифікувати його тіло та поховати. Загиблим виявився священник Мирон Зваричук. 

Історію розповіло “Медіазона.Білорусь”. 

Мирон Зваричук. Фото: Christopher Occhicone

Оккікон приїхав до Бучі на початку квітня разом з іншими журналістами, а в Україні працював із січня, коли в медіа лише говорили про ймовірний напад Росії. Фотограф розповів, що спочатку в містечку їхня група шукала вулицю Яблонську, кадри з якої невдовзі облетіли всі світові медіа, однак в один момент місцеві покликали їх до промзони, щоб показати вбитих російськими військовими людей. 

В одній з автомайстерень Оккікон зробив знімок чоловіка, тіло якого лежало в ямі. У нього була прострелена голова. 

“На землі валялися дві чи три гільзи, отже це була не стрілянина, це була страта. Це було ясно як день – принаймні для мене та репортера з Wall Street Journal, а ще з нами був колишній британський спецпризначенець. Він знав, на що дивиться: цей хлопець був в Іраку, в Афганістані й бачив більше насильства, ніж ми можемо собі уявити. Отже, ми знали, на що ми дивимося”, пригадує чоловік. 

Оккікон зазначає, що вбитий нагадав йому про його батька, який був автомеханіком: “Це мене дуже схвилювало”.

Кореспондент опублікував фотографію на своїй сторінці у фейсбуку, додавши до неї підпис: “Ця людина була ніким у масштабі війни, але для своєї сім’ї та друзів, я впевнений, він був усім”.

Фото: фейсбук-сторінка Christopher Occhicone

Невдовзі фотограф разом зі своєю дівчиною вирушив до Румунії, щоб відпочити, але одного вечора з ним зв’язалася працівниця Бучанської міськради. 

“Вона сказала, що їм зателефонував молодий чоловік і сказав: він думає, що це його батько на фотографії. Ми розговорилися, вона сказала, що вони збираються їхати до Києва вранці, й запитала, чи можу я теж приїхати. Я в Румунії, але все це, очевидно, зачіпає мене особисто, і це особливий випадок, і син буде там. Можливо, ми могли б дізнатися, що сталося, ким був цей чоловік, – тож ми поїхали. Цілу ніч гнали машиною із Сучави в Румунії до Києва, дісталися туди вранці, приїхали прямо в морг і зустріли там сина, його двоюрідного брата і тестя”, – пригадує він.

Працівники моргу в Києві упаковують тіло Мирона Зваричука в пластиковий пакет. Фото: Christopher Occhicone

З’ясувалося, що вбитий росіянами чоловік – це священник Мирон Зваричук родом з Івано-Франківщини. Тривалий час його шукали через місцеві групи в соціальних мережах. У Бучі він знімав кімнату в літньої мешканки, якій допомагав під час окупації. Разом із сином убитого Оккікон вирушив до цієї жінки:

“Ми прийшли, а вона ніколи раніше не бачила сина свого мешканця, але син такий схожий на батька, що, щойно вона його побачила, вона все зрозуміла. Це було дуже тяжко”.

За словами журналіста, російські військові переслідували Зваричука, адже свідки бачили його, коли той біг вулицею. У день смерті він вирушив по гуманітарну допомогу. На місці його страти журналіст разом з родиною знайшов спалений паспорт, телефон, павербанк, ключі від машини та гроші. 

Поховали Зваричука в рідному селі, поруч з могилою матері. 

Фото: Christopher Occhicone

Це не вперше, коли фотографії, зроблені журналістами в Бучі, допомагають рідним упізнати тіла вбитих росіянами цивільних. Раніше ZMINA розповідала історію мешканки Бучі Ірини Фількіної. Її тіло вдалось упізнати завдяки фотографії з яскравим манікюром. Знімок став одним із символів трагедії на Київщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter