Завдяки українським біженцям за наступні 5 років економіка Польщі зросте на 2%

Дата: 11 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

З-поміж усіх країн Євросоюзу у Польщі рівень працевлаштування українських біженців є найвищим. Це забезпечить зростання ВВП впродовж п’яти років і, за прогнозом, може становити 1,2–2%.

Про це пише “Укрінформ” із посиланням на заступника держсекретаря Міністерства внутрішньої політики й адміністрації Польщі Мацея Дущика.

Українські біженці в Польщі. Джерело: Shutterstock

Як повідомив Дущик, у Польщі рівень працевлаштування українських біженців є найвищим не лише з-поміж країн ЄС, а й країн, що входять до Організації економічного співробітництва та розвитку.

Останні дані засвідчують, що цей рівень працевлаштування (біженців з України. — Ред.) у Польщі становить 67%, водночас у Німеччині він не сягає навіть 30%”, зазначив посадовець.

За його даними, в Управлінні соціального страхування (ZUS) зареєстровано більше як 750 тисяч українців, що становить понад 70% від усіх іноземців.

“Громадяни України вносять зараз дуже багато до польської системи соціального страхування… Натомість, якщо йдеться про використання (системи ZUS. – Ред.), то ці суми загалом не такі великі”, заявив Дущик.

Він зазначив, що приплив воєнних біженців з України, за даними кількох незалежних досліджень, позначився також на польському ВВП.

У перший період спостерігалися значні витрати воєнних біженців, які привезли з собою готівку, і тоді спостерігалося зростання, яке оцінюється у 0,5% ВВП. Сьогодні ж, якщо дивитися у перспективі кількох років, на скільки процентів приблизно зросте ВВП, то найбільш імовірна оцінка — зростання ВВП впродовж п’яти років на 1,2–2%”, – додав польський посадовець, зауваживши, що це “досить багато”.

9 лютого Сейм Польщі проголосував за зміни до прийнятого у березні 2022 року закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом. Змінами до закону передбачається продовження терміну легальності перебування воєнних біженців у Польщі до 30 червня; допустимості подальшого використання до цього часу будівель, де тимчасово проживають біженці з України; легальності до цього часу дозвільних документів українців на перебування в РП. Крім того, передбачено продовження до 30 червня можливості виконання праці лікарями, стоматологами, медсестрами та акушерками з України.

За попередніми даними, у Польщі перебувають до одного мільйона українських біженців, які прибули після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Нагадаємо, 19 жовтня 2023 року Європейський Союз остаточно продовжив дію Директиви тимчасового захисту ЄС для біженців з України до березня 2025 року. Наявність тимчасового захисту не унеможливлює подання заяви на отримання статусу біженця чи інші форми захисту, доступні в країнах ЄС.

Раніше ZMINA повідомляла, що в грудні минулого року Європейська комісія виділила понад 65 мільйонів євро для Болгарії, Чехії, Польщі та Румунії, які приймають на своїй території українських біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter