Затриманих у Ростові кримськотатарських активістів катували російські силовики – адвокат

Дата: 05 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Затриманих 28 березня в Ростові активістів “Кримської солідарності” Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова та Владлена Абдулкадирова катували російські силовики. 

Про це повідомив їхній адвокат Едем Семедляєв, передає “UA:Крим”. 

За словами Ремзі Бекірова, всіх активістів затримали в Ростовській області в місті Аксай; під час затримання вони сиділи в кафе. 

“Людей 10–15 зайшли, відразу повалили і почали бити. В основному били по ногах, наказу не було бити по голові. Єдине, хтось, мабуть, потрапив усе-таки Осману Аріфмеметову по голові, і він, за словами Ремзі, втратив свідомість. Але його швидко привели до тями. У Ремзі був із собою рюкзак зі змінним одягом і 46 тисяч рублів. Після цього він ці гроші не бачив. У протоколі затримання це все вказав і просив, щоб повернули ці кошти його дружині. За цей час він не знає, де ці речі і де гроші. Після цього їх закували в наручники і вивезли кудись у ліс. Там їх також побили. Хлопці вже були готові прощатися з життям”, – розповів адвокат. 

Семедляєв підкреслює, що після затримання активістів везли в наручниках близько шести годин до російського Тимашевська. Під час дороги звучали постійні погрози та образи. Згодом до міста приїхали співробітники ФСБ з окупованого Сімферополя, пересадили активістів в інший автомобіль, і десь о 7–8-й ранку 28 березня вони були вже в Сімферополі.

“Їх погодували о 22:00 28 березня, тобто добу вони нічого не їли. Єдине, кілька разів була можливість попити води. У наручниках читали намаз. 29 березня о 8:00 усіх 23 заарештованих кримських татар завантажили в автозаки. Уже в аеропорту вони зрозуміли, що їх привезли в аеропорт. Потім їх посадили у великий літак. Куди їх везуть – їм не сказали. Тільки коли вийшли з літака, вони зрозуміли, що знаходяться в Ростові-на-Дону”, – повідомив правозахисник.

Наразі Бекіров перебуває у двомісній камері, умови утримання стандартні, прогулянка один раз на день протягом години.

Нагадаємо, що під час останніх обшуків в окупованому Криму російські силовики затримали 20 людей. ФСБ провела масові обшуки в межах так званої справи “Хізб ут-Тахрір”. Задля цього силовики навіть оточили цілий мікрорайон у Сімферополі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter