Засудженого в Криму євромайданівця знову відправили до ШІЗО російської колонії

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Засудженого в тимчасово окупованому Росією Криму політв’язня Андрія Коломійця, який перебуває в колонії Краснодарського краю РФ, 10 квітня відправили в штрафний ізолятор ще на 15 діб.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на його дружину Галину Заліханову (Коломієць). 

В Андрія вчора закінчилися 10 днів у ШІЗО. Він зателефонував мені через зв’язок “Зонателеком” і сказав, що його ще на 15 діб відправляють у ШІЗО. На нього склали ще один протокол за те, що він нібито спав. Уточнюватиму причину“, – повідомила Галина.

Андрій Коломієць перебуває в штрафному ізоляторі з 19 березня. За останній місяць на українця тричі складали протоколи за надуманими причинами. Це свідчить про упереджене ставлення в російських колоніях до українців, засуджених за політичними статтями.

У березні Коломійцю також продовжували термін перебування в ШІЗО за те, що він нібито спав.

Правозахисники вказують, що в через перенесені тортури й часте перебування в ШІЗО стан здоров’я українця погіршився: його часто мучать сильні головні болі, високий тиск, болі в шлунку, псоріаз, кришаться і випадають зуби.

Нагадаємо, у червні 2016 року українського активіста Євромайдану Андрія Коломійця засудили в Криму до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його затримали в російській Кабардино-Балкарії в травні 2015 року за підозрою в зберіганні наркотиків, привезли до Криму та звинуватили в замаху на вбивство двох кримських співробітників спецпідрозділу “Беркут”.

За словами адвоката Коломійця, з доказів обвинувачення є тільки дві чорно-білі фотографії нібито обгорілої форми силовиків. Генпрокуратура України спростувала участь Андрія Коломійця в атаках на “Беркут”.

У квітні 2017 року Андрій Коломієць подав скаргу до Європейського суду з прав людини. Російська правозахисна організація “Меморіал” вважає політв’язнем Коломійця і вимагає його негайного звільнення.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter