Засудженого російського пілота, який бомбив Харків, внесли до списку на обмін

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заніс до переліку на обмін підполковника, заступника командира 47 бомбардувального авіаційного полку Максима Криштопа. Прокурори попросили суд звільнити військового від покарання та передати його розвідці.

Схвальне рішення ухвалив Дзержинський райсуд міста Харкова.

Російського військового засудили до 12 років ув’язнення 3 березня 2023 року. Цього ж дня Координаційний штаб вніс пілота до списку на обмін. 6 березня суд постановив скасувати вирок засудженому, звільнити його з-під варти та передати до Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

На судовому засіданні не було ані Криштопа, ані його захисника. Проте, як зазначили в суді, обидва передали згоду на обмін.

У справи Криштопа йдеться також про двох командирів, які безпосередньо віддавали злочинні накази. Це генерал-майор, командувач 6 армії ЗС РФ Олег Маковецький та командир бомбардувального авіаційного полку 6 армії Олексій Лобода. Щодо них українські правоохоронці наразі ведуть досудове розслідування. 

Свідчення щодо своєї справи Криштоп давав на закритому судовому засіданні. Захисник росіянина наполягав на цьому задля безпеки підсудного. Слова російського військового також вилучено з вироку, що є у відкритому доступі.  

Нагадаємо, Максим Криштоп бомбив цивільні об’єкти на Харківщині на початку повномасштабного вторгнення. Під час однієї з атак була суттєво пошкоджена харківська телевежа: росіяни скинули на неї вісім авіаційних бомб ФАБ-500 із загальним тротиловим еквівалентом 2 тонни 400 кілограмів. Одразу після бомбардування літак Криштопа збили, а самого пілота взяли в полон. 

Російський військовий визнав свою провину, про що заявив на пресконференції полонених російських військових. Він також закликав російських солдатів не виконувати злочинних наказів командування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter