Засідання у справі Миколи Семени відкладено

Дата: 17 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

У залізничному суді Сімферополя перенесли розгляд кримінальної справи стосовно журналіста Миколи Семени на 28 лютого.

Таке рішення суд прийняв після клопотання адвоката Еміля Курбедінова, повідомляє кореспондент Центру інформації з прав людини в Криму.

Курбедінов пояснив суду, що вся його техніка була вилучена під час обшуку 26 січня і через це він не мав можливості повноцінно підготуватися до захисту. Клопотання було підтримано прокурором.

Сам Микола Семена, оцінюючи своє кримінальне переслідування, підкреслив, що стаття, за якою він обвинувачується, була прийнята в той час, коли у Росії було багато відкритих територіальних питань, і варто було б спочатку їх вирішити, а вже потім дбати про свою територіальну цілісність. Також він додав, що питання приналежності Криму і сьогодні залишається дискусійним для мільйонів людей, а він був лише одним з учасників цієї дискусії.

Нагадаємо, 15 лютого 27 правозахисних організацій, об’єднаних у Платформу громадянської солідарності (Civic Solidarity Platform), висловилися на підтримку кримського журналіста Миколи Семени, якому загрожує п’ять років в’язниці за сміливість висловлювати власну точку зору.

Автори заяви нагадують, що 17 лютого розпочинається судовий процес над кримським журналістом Миколою Семеною. Його публікації на Радіо Свобода про ситуацію в Криму викликали гнів російської влади. Він був звинувачений в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії через засоби масової інформації. Йому  загрожує до 5 років позбавлення волі.

Нагадаємо, навесні 2016 року в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з Крим.Реалії. Відносно автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

23 серпня захист Миколи Семени закликав ФСБ випустити його з Криму на лікування. 

До цього відпустити Миколу Семену на лікування до Києва у російської влади вимагали Міжнародна і Європейська Федерація журналістів, а також офіс Представника ОБСЄ з питань свободи слова.

Кримське управління ФСБ Росії відмовило в задоволенні клопотання захисту кримського журналіста Миколи Семени про виїзд його на лікування до Києва. 

28 листопада Семена через заборону на виїзд з півострова не зміг власноруч отримати у Брюсселі європейську премію у сфері свободи слова ім. Павла Шеремета.

20 січня Семені пред’явили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм за статтею 280.1 Кримінального Кодексу Росії. Адвокат Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутин у будівлі управління.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter