Засекречений свідок плутався в показах у білогірській справі “Хізб ут-Тахрір” в російському суді

Дата: 23 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону в білогірській справі “Хізб ут-Тахрір” допитали засекреченого свідка з боку звинувачення “Аблаєва”. Він плутався у свідченнях. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Повідомляється, що він розповів, як відвідував будинок Різи й Енвера Омерових у Білогірську, де нібито з ним розмовляли про віру, іслам та “Хізб ут-Тахрір”. За його словами, він швидко зрозумів, що йому це не подобається і припинив відвідувати ці зустрічі.

Водночас свідок не пам’ятав, що таке “сухбет” і насилу зміг описати підсудного Різу Омерова, хоча стверджував, що був з ним знайомий.

Різа Омеров нагадав свідкові про кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення та обіцяв знайти докази того, що у вказаний свідком період узагалі в Білогірську не перебував. “Аблаєв” відповів, що не боїться відповідальності, тому що каже правду.

Під час засідання суддя Роман Сапрунов вирішив, що усні та письмові свідчення чоловіка збігаються на 85%.  

Активісти “Кримської солідарності” зазначають, що свідок говорив із сильним акцентом. Вони припускають, що він прибув до Криму з регіону Російської Федерації.

Наступне засідання в справі відбудеться о 10:00 2 вересня, де планують допитати секретного свідка “Бекірова”.

Нагадаємо, після ранкових обшуків 10 червня 2019 року в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах російські силовики затримали вісім чоловіків: Руслана НагаєваЕльдара КантиміроваРуслана МесутоваЛенура ХаліловаРізу ОмероваЕнвера ОмероваАйдера Джеппарова й Ескендера Сулейманова.

ФСБ Росії інкримінує громадянам України порушення ст. 205.5 (“Організація або участь у діяльності терористичної організації”), що стосується релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”. Водночас українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження через проведення російськими силовиками обшуків у Криму.

МЗС України висловило протест у зв’язку з арештами в Криму та закликало посилити політичний, економічний і санкційний тиск на Росію.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”.
 
За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter