Запустили чат-бот, який допоможе активістам захистити себе після нападу

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники запустили спеціальний чат-бот, який містить короткі та доступні роз’яснення, як діяти громадським активістам після нападу на себе.

Про це повідомили в Центрі громадянських свобод. 

Чат-ботом, до створення якого долучились адвокати та адвокатки, можна скористатись у телеграмі. Він містить короткі інструкції, зокрема, про те, як діяти: 

  • у перші години та дні після нападу;
  • коли потрібно зберегти докази чи додати їх до справи;
  • поскаржитися на дії слідчого або прокурора;
  • коли кваліфікація злочину не відповідає суті того, що було вчинено.

“Чат-бот відтворює хронологічну логіку. Будь-яка людина, яка стикається з насильницьким злочином проти себе, має зробити певні дії на різних етапах, і тому ми їх розділили в часі. Умовно кажучи, що потрібно зробити за перші 24 години після нападу? А що ми можемо відкласти на наступні декілька днів? А до чого ми можемо повертатися протягом всього досудового розслідування? Активісти та активістки роблять надзвичайні речі, але часто в них немає правничих навичок, щоб захистити себе”, – розповіла координаторка проєктів Центру громадянських свобод Любов Галан.

Бот також містить приклади заяв, клопотань, скарг, які можуть знадобитися в разі, якщо дії правоохоронців не є достатніми або ефективними. За словами правозахисників, хоча чат-бот розроблено з прицілом на громадських активістів, скористатися ним може будь-який громадянин України, що став жертвою насильницьких нападів. 

Нагадаємо, згідно з моніторингом Центру прав люди ZMINA, тільки з початку поточного року в Україні 74 активісти та активістки зіткнулися з тиском і нападами. Водночас розслідування цих справ досі залишається незадовільним, а жертви нападів зазвичай не знають, як діяти в таких випадках. 

Фотографія обкладинки: Вежа 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter