Запустили бот, що складає заяву про стягнення аліментів

Дата: 20 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Українська Гельсінська спілка з прав людини презентувала бота, який, на підставі даних користувача, формує тест заяви в суд про стягнення аліментів.

Скористатись послугами бота можна на сайті УГСПЛ у вигляді іконки ФБ-мессенжера, а також у фейсбуку та телеграмі. 

Правозахисники наголосили, що мета бота – допомогти людям, які не мають можливості користуватися послугами юриста, однак одразу зазначають, що програма не є заміною адвоката, проте є прекрасною альтернативою для отримання необхідної правової допомоги. 

За допомогою бота можна:

  • скласти заяву про стягнення аліментів на одного чи на двох чи на трьох дітей;

  • скласти заяву про стягнення аліментів як в долі від заробітку, так і в твердій сумі.

В УГСПЛ додають, що якщо бот формує заяву про стягнення аліментів в долі, то він безальтернативно передбачає стягнення ¼ частини заробітку на одну дитину, відповідно 1/3 – на двох дітей і ½ на трьох дітей. Якщо ж бот формує позов про стягнення аліментів в долі, то з’являється альтернатива: людина має можливість стягнути аліменти як в сумі 50 відсотків прожиткового мінімуму, так і в сумі, що перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму.

Також бот формує заяву як в формі позовної заяви, так і у формі заяви про видачу судового наказу – у передбачених чинним законодавством випадках. Додатковою опцією є можливість стягнення аліментів на матір дитини до досягнення дитиною 3-річного віку.

Нагадаємо, що трохи більше ніж за рік дії урядової програми “Чужих дітей не буває” на користь 1 млн дітей, яких виховують у неповних сім’ях, в Україні стягнули вже 7,8 млрд грн аліментів. У 2018 році через борг із невиплати аліментів державна система електронних торгів арештованим майном “СЕТАМ” виставила на продаж автомобіль Ferrari.
 
Як відомо, у 2017 році в Україні посилили відповідальність для батьків – неплатників аліментів: відтоді їм забороняють виїзд за кордон, позбавляють права на керування авто, полювання і на зброю. За останній рік понад 20 тисяч батьків виплатили свій борг. Утім, не всі неплатники знають про свої борги, а санкції, передбачені в законі, як констатують юристи, не працюють для батьків, у яких немає грошей. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter