Заочно засудили ще одного російського військового: чоловік, якого він катував, просив його вбити

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Чернігівський районний суд заочно відправив на 12 років до в’язниці російського солдата, який разом з іншими загарбниками незаконно утримував пораненого цивільного без медичної допомоги, катував його, допитував та імітував позасудову страту.

Вирок у цій справі доступний на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Фото: russian-torturers.com
 

Костянтин Кузнецов, 21-річний житель Алтайського краю, служить у в/ч 14330. У березні минулого року він перебував у складі окупаційних військ у селі Терехівка на Чернігівщині.

13 березня в селі Товстоліс, що поблизу Терехівки, невстановлені російські військові обстріляли цивільну машину з двома чоловіками всередині. Одному з них поранило ногу. Військові витягли його з автівки, одягли на голову шапку та мішок, зав’язали руки й насильно затягли у військовий автомобіль “Тигр”. 

Чоловіка привезли до невеликого кіоску в селі Терехівка та кинули на холодну підлогу, так і не знявши мішок та не звільнивши йому руки. Рану на нозі обробили перекисом.

Всередині не було опалення та води. Чоловіку не давали їсти, пити та ходити в туалет. У таких умовах росіяни тримали його три доби.

Водночас військові постійно катували та допитували полоненого: вимагали зізнатися в співпраці з українським військом чи спецслужбами. Під час кожного допиту чоловіка били ногами, наступали та тисли на тіло і кінцівки. Катували полоненого з невеликими перервами, щоб не дати йому заснути. 

Серед тих, хто допитував та бив чоловіка, постійно був один і той самий військовий. Потерпілий упізнавав його за голосом.

На третій день під час допиту саме цей військовий почав залякувати полоненого та стріляти над його лівим вухом. Від страху чоловік став просити росіянина вбити його на місці.

Після цього потерпілого розв’язали, зняли з голови мішок, дали воду і їжу та дозволили знімати з голови шапку, коли росіяни виходитимуть. Наступного дня чоловік забув вдягти шапку, а росіяни, що зайшли до кіоску, не звернули на це спочатку уваги. За цей час полонений встиг роздивитися та запам’ятати обличчя військових, зокрема й того, хто його регулярно катував та допитував. Згодом чоловік упізнав у ньому Кузнецова.

Військові знову одягли на голову цивільного шапку та мішок і відвезли в невідомому напрямку. Його кинули на узбіччі дороги та поставили на голову ящик із цвяхами. Чоловіку сказали, що це міна і, якщо він поворухнеться протягом найближчих 10 хвилин, вона вибухне. Після цього вони поїхали. 

Інформація щодо Костянтина Кузнецова також є на сайті проєкту “Книга катів українського народу”. На цьому ресурсі збирають докази щодо воєнних злочинів в Україні, а також інформацію щодо тих, хто їх вчиняв.

Нагадаємо, окрім справи Кузнецова, від початку повномасштабного вторгнення в Україні ухвалили 25 вироків за воєнні злочини. Частину з них – військовополоненим, що перебувають в Україні. Декого із засуджених вже обміняли.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter