Заочно судитимуть росіянина, який міг обстрілювати будинки цивільних на Харківщині

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно до суду скерували обвинувальний акт щодо російського військового, якому закидають порушення законів та звичаїв війни. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підозрюваний

Заочно підозру росіянин отримав ще торік, мова йде про механіка-водія бронетранспортера Станіслава Шматова з одного із підрозділів 15 окремої гвардійської мотострілецької Олександрійської бригади (миротворчої) 2 гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу Сухопутних військ РФ. 

Слідчі вважають, що Шматов навесні 2022 року у складі колони техніки рухався вулицею Миру в селі Піски-Радьківські. Росіяни з гармат, гранатометів, крупнокаліберної й особистої зброї різного калібру обстріляли будинки вздовж всієї вулиці, пошкодивши щонайменше сім. 

Внаслідок атаки також семеро цивільних отримали поранення. 

Слідчі кажуть, що під час документування воєнного злочину зафіксували розмову підозрюваного з рідними, в якій той вихвалявся звірствами над українськими військовополоненими, які вчиняли його товариші по службі.

Шматов не перший російський військовий з Олександрійської бригади, який отримує підозру за обстріли цивільних будинків. Так, щонайменше троє – Андрій Марушкін, Олексій Токмаков та Олексій Крошкін – могли так само гатити по будинках, але на Київщині. 

Нагадаємо, що заочно 11 років в’язниці отримав російський військовий, який наказав обстріляти з танка Тростянецьку лікарню. Мова йде про командира Петра Смірнова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter