Заміновані дитячі майданчики та безліч вбитих цивільних: опублікували відео зі звільненої Бучі 

Дата: 02 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українські військові та журналісти, які зайшли у звільнену Бучу на Київщині, говорять про велику кількість вбитих російськими військовими мирних громадян. На вулицях міста лежить багато тіл – молодих та літніх людей. Деякі – із зав’язаними за спиною руками. 

Одне з відео опублікував у своєму фейсбуку український телеведучий Дмитро Комаров. Ще одне – поширив адвокат Ілля Новіков.  

Фрагмент з відео, опублікованого Іллею Новіковим

Комаров зайшов до міста зранку 2 квітня разом з поліцейськими, спецназівцями та саперами. Він розповів, що після себе окупанти залишили заміновані дитячі майданчики, входи до будівель тощо, а також безліч вбитих цивільних:

“Ми їхали і бачили шалену кількість мертвих мирних місцевих на дорогах: молодих та літніх”. 

На відео Комарова військовий розповідає про вбитих людей із зв’язаними за спиною руками: 

“Знаходили, вочевидь, людей, які їх не підтримують, катували, виводили на блокпост та розстрілювали. Вбивали молодих, всіх, хто може чинити опір”. 

Відео, опубліковане Новіковим, зняте з машини, яка їде містом – на ньому видно тіла вбитих цивільних. Трупи, переважно чоловіків, лежать попід дорогою. У деяких руки зв’язані за спиною, а на голову накинуті капюшони.  

Новіков зазначив, що відео “прямо засвідчують злочини проти людяності з боку рашистських окупантів”:

“Негайно за дорученням Петра Порошенко [Новіков є його адвокатом] сформували робочу групу юристів, які на місці мають задокументувати всі факти цих нелюдських злочинів для міжнародних судів. Це – справа честі для нашої команди – домогтися справедливого суду над путінським режимом і кожним учасником російської агресії, який виживе”, – написав він. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter