Законопроєкт Зеленського про уповноважених визнали неконституційним

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України визнав неконституційним законопроєкт №1016 щодо уповноважених Верховної Ради, який вніс президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться на сайті суду. 

Документ, який сам Зеленський визначив як невідкладний, надійшов на розгляд парламенту наприкінці серпня. Законопроєкт пропонував доповнити статтю Конституції щодо повноважень Верховної Ради пунктом про “призначення на посади та звільнення з посад уповноважених Верховної Ради України за додержанням Конституції України і законів в окремих сферах, заслуховування їх щорічних доповідей про стан додержання Конституції України і законів у відповідних сферах”. Окремо Зеленський пропонував дати парламенту можливість “призначати уповноважених Верховної Ради України, правовий статус яких визначався б окремими законами”.

Таким чином, в Україні мали з’явитися різні уповноважені, адже, на думку президента, одна особа не може ефективно виконувати належні обов’язки у всіх сферах. 

Після аналізу законопроєкту в Конституційному Суді дійшли висновку, що запропоновані зміни передбачають запровадження нового виду контролю, який “потенційно може становити ризик надмірного втручання парламенту через уповноважених… у різні сфери суспільних відносин”, зокрема: 

  • у підприємницьку діяльність;
  • у діяльність інститутів громадянського суспільства;
  • органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У КС зазначили, що все це може призвести до порушення та обмеження прав і свобод людини і громадянина.

“Конституційний Суд України застерігає від запровадження такого контролю за додержанням Конституції України, який суперечитиме Конституції України та може спричинити юридичну невизначеність, оскільки це є несумісним із принципом верховенства права – однією з основоположних гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина. Для людини і громадянина така невизначеність є загрозою сваволі з боку органів публічної влади та їх посадових осіб”, – дійшли висновку судді. 

Також вони додали, що зміни могли призвести до звуження сфери діяльності та обмеження повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також до обмеження права кожного звертатися за захистом своїх прав до Омбудсмана. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter