Законопроект про мирні зібрання дає владі можливості для зловживань – доповідь ООН

Дата: 11 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Відсутність окремого закону про мирні зібрання дозволяє місцевим радам довільно обмежувати свободу зібрань, а деякі місцеві суди для обґрунтування обмежень застосовували застаріле законодавство СРСР.

Такі висновки зробили автори тринадцятої доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, яка охопила період із 16 листопада 2015 по 15 лютого 2016 року.

В ООН називають зареєстрований в парламенті законопроект “Про гарантії свободи мирних зібрань” як такий, що “у цілому відповідає міжнародним нормам”, занепокоєні деякими його вимогами. Норми документу можуть призвести до довільної заборони або обмеження мирних зібрань, знеохочуючи легітимну протестну діяльність та надаючи широкі повноваження судам щодо обмеження законних протестів.

Управління Верховного комісару ООН з прав людини (УВКПЛ) наводить приклади деяких мирних зібрань в Україні і вказує на недоліки роботи поліції.

Так, до прикладу, після другого туру муніципальних виборів у Кривому Розі 15 листопада 2015 року відбулися масштабні демонстрації. Виборці вказували на фальсифікацію результатів голосування. Демонстрації супроводжувались сутичками з поліцією, погрозами щодо вибухів у місцевій виборчій комісії та фізичним протистоянням між державними чиновниками.

УВКПЛ зауважує, що правоохоронні органи повинні сприяти проведенню публічних зібрань, захищати їх та зменшувати напругу в ситуаціях насильства.

Представники ООН спостерігали за більшістю мітингів, організовуваних щонеділі в пам’ять про насильство 2 травня 2014 року в Одесі. Автори доповіді також відзначають непослідовну участь правоохоронців у забезпеченні мирних зібрань, ініційованих прихильниками федералізації. Як правило, прихильники єдності Україні заважали цим людям здійснювати їхнє право на вільні та мирні зібрання, незалежно від мотивів мітингу.

Наприклад, 22 січня 2016 року прихильники єдності України переслідували та цькували 20 проросійських прихильників, переважно літніх жінок, які протестували проти високих тарифів на комунальні послуги. Хоч проукраїнські оголосили про свої плани перешкодити проведенню цього заходу завчасно, поліція так і не завадила їм це зробити.

В УВКПЛ продовжує отримувати інформацію про відсутність зібрань на територіях, підконтрольних незаконним збройним формуванням. Автори доповіді зауважують, що це демонструє відсутність у населення можливості представляти різноманітні погляди, висловлювати критичні точки зору або обмінюватися думками про соціально-економічні проблеми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter