“Закон Савченко” не створює небзепеки – правозахисники

Дата: 15 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Так званий “закон Савченко”, який зараховує 1 день перебування в СІЗО за 2 дні у в’язниці, не створює небезпеки для громадян.

Про це йдеться у коментарі “Донецького Меморіалу”.

Як стверджують правозахисники, чиновники маніпулюють, говорячи, що внаслідок цього закону на свободу вийдуть вбивці та гвалтівники.

“Хто знається на арифметиці, легко підрахує, що у 2015 році щомісяця звільнялось 1767 осіб, за два місяці – відповідно понад 3500 осіб. Зараз за два місяці дії закону звільнено 3985 осіб. Це тільки на 400 з лишком осіб більше, ніж звільнено за два місяці у 2015 році без “закону Савченко”. І ці додаткові чотири сотні звільнених (насправді – тижнева квота звільнюваних осіб у 2015 році або триденна “квота” у 2014 році) створює, на думку голови ДПтС, шалено неймовірну небезпеку, яка дуже дорого обійдеться державі? Невже це адекватне сприйняття реалій?”, – наголошують у “Донецькому Меморіалі”.

Правозахисники нагадують, що дія закону розповсюджується на всіх засуджених (окрім довічно ув’язнених), а зараз на свободу виходять лише ті, кому до закінчення терміну відбування покарання залишалось декілька місяців, або, найбільше, 1-2 роки.

“Вони (ув’язнені – ред.) будуть звільнені не водночас та зараз, а рано чи пізно, бо у всіх (крім довічників) покарання на певний строк, який для кожного з них колись спливе. І тому хтось з тих, кому за “законом Савченко” перерахують відбутий термін, вийде одразу, хтось за місяць, хтось – за два роки, а хтось – через 10-12 років”, – підкреслюють вони.

“Чому треба вірити посадовцям, що безпека у суспільстві перш за все залежить від того, що 10-15% звільнених зараз засуджених вийдуть на волю на декілька місяців раніше? А де ефект від виправної роботи виправних колоній, від сприяння держави звільненим особам? Риторичні питання”, – обурюються у “Донецькому Меморіалі”.

На думку правозахисників, “закон Савченко” не впливе суттєво на кримінальну ситуацію в країні та не допоможе злочинцям уникнути справедливого покарання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter