Закон “Про медіа” можуть ухвалити в першому читанні до січня 2022 року – Олександр Ткаченко

Дата: 06 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Народні депутати можуть розглянути законопроєкт “Про медіа” на нинішній сесії Верховної Ради, яка триватиме до січня 2022 року.

Про це 5 листопада сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час панельної дискусії “Проєкт закону “Про медіа”: загроза чи можливості для галузі?” на “Донбас медіафорумі”.

Джерело: pexels.com

На його думку, для індустрії медіа прозорі правила гри потрібні вже зараз, а законопроєкт – це живий організм: його можна спочатку ухвалити, а далі допрацьовувати.

Ткаченко уточнив, що на швидкому винесенні документу на розгляд Ради наполягає народний депутат, голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

“Я схиляюсь до думки, що його треба вже вносити в парламент. Сподіваюсь що на цій сесії ми доб’ємось, щоб його розглянули хоча б у першому читанні”, – сказав міністр.

Його підтримала виконавча директорка ГО “Український інститут медіа та комунікації” Діана Дуцик. Вона також вважає, що закон потрібно ухвалювати попри певні дискусійні моменти.

Юрист ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін звернув увагу на те, що законопроєкт запроваджує інститут співрегулювання, сприяє протидії російській агресії, встановлює рівні правила гри в телекомі.

Водночас президент Української Асоціації Медіа Бізнесу Олексій Погорелов висловив застереження щодо окремих норм законопроєкту. Зокрема, він зазначив, що в документі немає згадок про саморегулювання, а також залишилася норма про фінансування телеканалів коштом державних бюджетів.

Щодо першого зауваження, на думку Бурмагіна, ініціатива щодо саморегулювання має йти “знизу”, а не регламентуватися державою: про це говорять стандарти ОБСЄ та Ради Європи.

Щодо побоювань сильної позиції регулятора, медіаюрист сказав, що, наприклад, у Латвії та Литві російські канали за дезінформацію про COVID-19 закривають навіть без суду.

Нагадаємо, що доопрацьований законопроєкт №2693-д “Про медіа” був зареєстрований у парламенті ще в липні 2020 року, але через хвилю критики досі не потрапив до сесійної зали навіть на перше читання.

Зокрема, найдискусійнішими були положення законопроєкту, що стосуються регулювання онлайн-медіа, повноважень регулятора й органу співрегулювання та реєстрації іноземних медіа.

Свою підтримку законопроєкту з деякими застереженнями щодо проблемних положень висловив рух “Медіа за усвідомлений вибір”.

Натомість зняти з розгляду цей законопроєкт вимагали Національна спілка журналістів Українинизка журналістів, блогерів та ЗМІ.

Центр прав людини ZMINA підготував власний аналіз цього документа з погляду загроз для свободи слова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter