Загибель кримськотатарської активістки Веджіє Кашка не була трагічною випадковістю – юрист

Дата: 09 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Юрист Микола Полозов розпочинає незалежне розслідування загибелі активістки кримськотатарського руху Веджіє Кашка, котра за невідомих обставин померла після затримання працівниками ФСБ.

На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що береться за розслідування на прохання родичів померлої.

Микола Полозов біля будинку Веджіє Кашка в Білогорському районі Криму. Фото: Nikolai Polozov, Facebook

Полозов звернув увагу на те, що з боку російської влади не було навіть формальних спроб розібратися в обставинах загибелі Веджіє Кашка.

Він також висловив упевненість, що смерть активістки була не трагічною випадковістю, а “наслідком надмірного і непропорційного застосування до неї сили” російськими силовиками.

“Мені пощастило бути трохи знайомим з нею. Я завжди дивувався невідповідності зовнішності такої маленької і крихкої бабусі її силі духу і волі”, – зазначив Полозов.

Веджіє Кашка. Фото: Аліна Смутко, Крим.Реалії

Нагадаємо, 23 листопада в Криму обшукали та затримали кілька кримськотатарських активістів – Асана Чапуха, Бекіра Дегерменджі, Казіма Аметова, Куртсеіта Абдулаєва та Руслана Трубача. За версією російської влади, вони вимагали в громадянина Турції Юсуфа Айтана сім тисяч доларів.

За словами журналістки Лілії Буджурової, громадянин Турції вкрав у Веджіє Кашка велику суму грошей. До правоохоронних органів жінка звертатись не стала, сподіваючись вирішити це питання самостійно. Гроші їй повертали в одному з кафе Сімферополя за присутності інших активістів. Саме тоді російські силовики і провели затримання. Під час цього Веджіє Кашка стало зле, їй викликали швидку, але вже у лікарні вона померла. Жінці було 83 роки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter