Заборона невакцинованим батькам заходити в школу порушує їхнє право на участь в освітньому процесі – юрист

Дата: 04 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Встановлені місцевою владою заборони на відвідування школи батьками без документів про повну вакцинацію або свіжих ПЛР-тестів порушують їхнє право на участь в освітньому процесі.

Таку думку озвучив в ефірі програми “Сніданок з 1+1” юрист громадської організації “Батьки SOS” Роман Бондаренко.

Фото: УНІАН

За його словами, закон “Про освіту” передбачає, що батьки є учасниками освітнього процесу і мають право заходити в школу. Крім того, прийнята 26 серпня 2021 року постанова головного санітарного лікаря дозволяє відвідування батьками шкіл за умови використання засобів індивідуального захисту та вимірювання температури.

Тож рішення місцевої влади, зокрема київської, за словами Бондаренка, обмежує право батьків на участь в освітньому процесі та захисті прав їхніх дітей.

“На мій погляд, це вже занадто, щоб вимоги для заходу в школу були такими самими як для виїзду за кордон, тобто сертифікати вакцинації та ПЛР-тест”, – зауважує юрист.

Однак, навіть за такої заборони Бондаренко радить батькам знаходити способи контролю за освітнім процесом і ситуацією в школі:

“Я вважаю, що навіть, якщо вже діє така норма, то батьки можуть обрати свого представника, який буде мати щеплення і зможе у разі виникнення якихось проблем з харчуванням, поведінкою дітей або скаргами на поведінку вчителя звернутись до адміністрації і провести зустріч. Крім того, зустріч можна провести на свіжому повітрі”.

Ще одним способом контролю за освітнім процесом можуть бути камери, встановлені в класах, їдальні тощо. Але для цього потрібно отримати дозвіл – всіх учасників освітнього процесу, тобто батьків і вчителів.

“Тому що для вчителів, якщо їх будуть знімати під час проведення уроку, міняються умови праці, і вони повинні ознайомились із цими умовами і дати згоду”, – пояснює юрист.

Бондаренко також зазначив, що заборона для працівників виходити на робочі місця без сертифікату вакцинації  є дискримінацією.

Він нагадав, що в українському законі “Про захист населення від інфекційних захворювань” є 6 обов’язкових щеплень, але щеплення від ковіду там поки що немає. Тобто вимагати від працівників обов’язкового щеплення від ковіду можна буде лише в тому випадку, якщо будуть внесені зміни в цей закон.

Як відомо, Київська міська держадміністрація з 1 вересня встановила низку епідемічних обмежень для закладів освіти. Зокрема, заборонено “індивідуальне відвідування закладів освіти батьками без наявності документа, що посвідчує отримання повного курсу вакцинації, або без негативного результату тестування на СOVID-19, що проведене не більше як за 72 години до відвідування закладу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter