Заарештованого за звинуваченням у диверсії кримчанина позбавляють права на захист

Дата: 14 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала недотримання права на захист у справі кримчанина Володимира Дудки, якого звинувачують в диверсії.

Про це Центру інформації про права людини повідомили у КПГ.

Володимир Дудка

За даними правозахисників, адвоката, залученого родичами затриманого в Криму Дудки до його захисту, не попередили про проведення допиту його клієнта.

Ввечері 12 листопада слідчий управління ФСБ Росії допитав Володимира Дудку в присутності захисника за призначенням Оксани Акуленко. Вона, швидше за все, була викликана до затриманого телефонним дзвінком, тоді як незалежного адвоката не повідомили про слідчі дії.

Експерти КПГ припускають, що ФСБ приховує затриманого кримчанина з метою усунення незалежних адвокатів від презентації його інтересів в ході слідчих дій.

Важливо відзначити, що, відповідно до норм КПК РФ, що за фактом застосовуються в Криму, адвоката за призначенням залучають в разі неявки адвоката за угодою. Процедура вибору захисника строго регламентована. Перш за все, якщо адвокат за угодою не з’явився протягом 24 годин після затримання підозрюваного чи взяття його під варту, тоді слідчий вживає заходів щодо призначення захисника.

Якщо адвокат за договором протягом 5 діб з дня заяви клопотання про запрошення захисника не приступив до своїх обов’язків, слідчий або суд має право запропонувати підозрюваному запросити іншого захисника. У тому випадку, якщо обвинувачений відмовляється обрати собі адвоката, запрошується адвокат за призначенням.

Але у випадку Володимира Дудки немає підстав для залучення адвоката за призначенням, тому що у нього є захисник, запрошений родичами.

Більш того, Акуленко, призначена адвокатом Дудки, в момент входження в справу не була черговою згідно з графіком чергування адвокатів. Тому виглядає щонайменше дивно, що саме її обрали для участі в процесуальних діях у справі Дудки. Тим самим для кримчанина право на захист порушено, а докази, зібрані таким чином, є неприйнятними.

Оксана Акуленко була захисником за призначенням і в інших політично вмотивованих кримінальних справах, наприклад, в процесі Андрія Захтія, затриманого у серпні по першій “справі диверсантів”. Тоді вона не виконувала своїх прямих фахових обов’язків: не оскаржила дій слідчих, не фіксувала тортури, не опікувалася збором доказів невинуватості підзахисного.

Тобто існують обґрунтовані побоювання, що адвокат Акуленко не захищатиме інтереси Володимира Дудки. Її формальну участь використовують слідчі для перешкоджання роботі незалежних адвокатів.

У КПГ також зазначають, що Дудка досі не доставлений в СІЗО-1 міста Сімферополя, де він має утримуватись згідно з постановою про арешт на два місяця так званого “Ленінського районного суду Севастополя”.

“З 9 листопада невідомо, де саме знаходиться Дудка. Ані родичі, ані адвокати, залучені родиною, не можуть отримати інформації про його місцезнаходження та домогтися зустрічі з ним”, – кажуть у КПГ.

Експерти КПГ та родичі припускають, що всі троє затриманих – Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Володимир Дудка – перебувають в ізоляторі тимчасового утримання (ІТУ) у місті Бахчисарай.

Нагадаємо, в ФСБ РФ заявили про затримання 9 листопада в Севастополі учасників “диверсійно-терористичної групи Головуправління розвідки Міноборони України”, які нібито планували “вчинення диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення півострова Крим”.

За інформацією ЗМІ, затримані експерти аналітичного центру “Номос” Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов, а також Володимир Дудка.

Незаконний “Ленінський райсуд Севастополя” заарештував затриманих на два місяці.

Це вже друга спроба Росії, яка окупувала Крим, звинуватити Україну в підготовці диверсій.

У серпні ФСБ оголосила про запобігання в Криму терактів, підготовкою яких нібито займалася українська розвідка.

У справі про підготовку терактів в Криму були арештовані два громадянина України – Євген Панов і Андрій Захтій. У Міноборони заявили, що затримані ніяк не пов’язані з українськими спецслужбами.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що подібні методи тортур застосовували і щодо Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця і Олександра Костенка.

За останньою інформацією, Панов і Захтій знаходяться в Лефортово. Однак до них не пускають навіть російських адвокатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter