За весь період конфлікту на Донбасі загинули понад 2 тисячі цивільних – ООН

Дата: 20 Червня 2018
A+ A- Підписатися

За весь період конфлікту, за даними ООН, загинуло щонайменше 2725 цивільних осіб.

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передає Радіо Свобода. 

У поточному році моніторингова місія ООН зафіксувала 81 жертву збройного конфлікту в Україні серед цивільного населення за період з 16 лютого по 15 травня. З них 19 загинули, 62 зазнали поранень. Найбільша кількість потерпілих спостерігалася у районах Донецька та Горлівки. 

Головною причиною жертв серед цивільного населення були обстріли та вогонь із стрілецької зброї, а також прямий та непрямий вогонь зі зброї вибухової дії.

“Хоча більшість жертв серед цивільного населення були побічним результатом обстрілів, ці втрати залишаються серйозною проблемою”, – йдеться у звіті.

Вперше місія ООН зафіксувала випадки, коли на цивільних осіб свідомо націлювали стрілецьку зброю. За три місяці таких випадків було 5, під час цих інцидентів постраждало 8 осіб.

“Навмисне націлювання зброї на цивільних осіб є серйозним порушення міжнародного гуманітарного права. Якщо такі випадки будуть доведені – це становитиме військовий злочин”,наголосила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

За інформацією ООН, 33 жертви могли бути спричинені діями української влади.

Нагадаємо, що нещодавно на Луганщині цивільний підірвався на міні.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter