У незалежній Україні кількість релігійних організацій збільшилась уп’ятеро

Дата: 15 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

За 25 років незалежності України кількість релігійних організацій збільшилась у п’ять разів у порівнянні з 1990 роком. Цьому сприяв закон про свободу совісті та релігійні організації, який був прийнятий ще за часів УРСР.

Про це під час міжнародного форуму “Свобода релігії та переконань в умовах сучасних викликів” повідомив виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“У перші десять років збільшення релігійних організацій було в 2,7 разів (23,5 тисяч). У наступні десять років ще в півтори рази (37 209). Тепер можна сказати, що структура релігійних об’єднань сформувалась”, – повідомив він.

За його словами, якщо сьогодні не враховувати в статистиці окупований Крим, міністерство культури України звітує про приблизно 35 тисяч релігійних організацій.

Приріст релігійних органіцій щороку коливається від 0,5 до 1,5% на  рік.

“Зареєстровано в Україні на початок 2016 року 86 релігійних центрів (конфесій). Станом на 2014 рік зареєстровано 292 релігійні управління (обласні та міжобласні єпархії)”, – розповів Васін.

Він також наводить статистику міністерства культури України про те, що в державі є 516 монастирів, 32 456 священнослужителів, 359 релігійних місій, 75 братств, 198 духовних навчальних закладів та понад 12 тисяч воскресних шкіл, 380 релігійних видань. 

Раніше повідомлялось, що Конституційний Суд України визнав неконституційним положення щодо завчасного сповіщення про проведення публічних богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter