За поширення фейків у Малайзії відтепер можна потрапити до тюрми

Дата: 03 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Влада Малайзії схвалила закон, який передбачає кримінальну відповідальність за публікацію та розповсюдження фейкових новин.

Згідно з документом, поширення фейків каратиметься штрафом у розмірі до 500 тисяч рингітів (123 тисячі доларів США) або тюремним ув’язненням строком до 6 років, повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

Реклама у столиці Малайзії Куала-Лумпурі. Напис на плакаті: “Поширення брехні робить тебе брехуном”. Фото: Reuters

Закон характеризує фейкові новини як “інформацію, дані та звіти, які повністю або частково помилкові” і включає тексти, відео і аудіозаписи. Він поширюватиметься на матеріали ЗМІ та публікації у соціальних мережах.

Водночас автори документу зауважують, що покарання застосовуватиметься до тих, хто навмисне поширюватиме неправдиву інформацію. Розпочаті кримінальні справи будуть розглядатися в межах незалежного судового процесу.

Критики закону раніше стверджували, що подібна ініціатива спрямована на “стримування інакомислення і свободи слова” перед виборами. Малайзійський уряд натомість вважає, що закон не порушуватиме свободу слова

“Цей закон спрямований на те, щоб захистити громадськість від поширення фейків, лише покращуючи стан свободи слова”, — заявив міністр юстиції Азаліна Отман Саїд.

До кримінальної відповідальності, згідно з законом, притягуватимуть як громадян країни, так і іноземців, якщо від розповсюдженої ними фейкової інформації “постраждає Малайзія або громадянин Малайзії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter