За п’ять років від мін на Донбасі загинули 27 дітей – Міноборони

Дата: 03 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Від початку збройної агресії Російської Федерації на Донбасі внаслідок підриву на мінах загинули 269 цивільних осіб, 27 із яких – діти.

Про це з посиланням на начальника управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковника Максима Комісарова повідомляє “Укрінформ”. 

Всього за цей час унаслідок підриву на мінах і вибухонебезпечних залишках війни постраждали 833 цивільні особи.

“269 осіб загинули, 564 – поранено. Із цих 833 осіб, на жаль, є 125 дітей, 27 із яких загинули та 98 поранені”, – зазначив чиновник. 

З особового складу ЗСУ від мінно-вибухових пристроїв постраждали 1032 особи, з яких 228 загинули, уточнив чиновник. За словами Комісарова, на сьогодні територія України, яка вважається забрудненою вибухонебезпечними предметами, становить приблизно 16 тис. кв. км.

Нагадаємо, за даними Моніторингової місії ООН в Україні, у зоні бойових дій на Донбасі минулого року загинули 55 цивільних. Це вдвічі менше, аніж жертв серед цивільного населення у 2017 році, та найнижчий річний показник кількості жертв серед цивільного населення за весь період конфлікту, зазначали експерти.  

Уже не перший рік міжнародні та українські експерти наголошують, що на Донбасі слід почати масштабне розмінування території. У своїй доповіді за лютий 2018 року ООН зазначала, що наявність мін та боєприпасів, що не розірвалися, впливає на життя двох мільйонів людей на сході України. За даними Міністерства оборони, з початку бойових дій на Донбасі жертвами мін і снарядів стали 1858 осіб. 

У грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про протимінну діяльність в Україні. Міжнародні експерти неодноразово наголошували, що Україні слід почати розмінування Донбасу. Проте парламентарі не ухвалили деякі поправки, які не дозволяють почати роботи на Донбасі. За ухвалення цих поправок виступають, зокрема, партнери з Великої Британії. Про це наприкінці березня говорила посолка країни Джудіт Гоф

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter