За напад на Фестиваль рівності в Запоріжжі затримано 17 осіб

Дата: 02 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

У Запоріжжі за фактом нападу на учасників “Фестивалю рівності” затримано 17 осіб і порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство).

Про це повідомляє управління поліції в Запорізькій області.

“В результаті в Комунарське відділення поліції було доставлено 17 осіб, частина з яких неповнолітні, тому у відділення поліції також були запрошені їхні батьки і складені адміністративні протоколи за ст. 184 КУпАП. Крім цього, за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування”, – йдеться в повідомлення.

Двох дівчат з тілесними ушкодженнями доставлено до лікарні.

За даними правоохоронців, близько 60 учасників фестивалю зібралися в одному з приміщень для проведення семінару, туди ж прийшли близько 150 радикально налаштованих молодих людей у масках, які намагалися перешкоджати проведенню заходу.

До двох дівчат, які йшли на фестиваль, підійшли кілька людей з натовпу і стали їх бити. В цей час інші представники натовпу скористалися газовими балончиками, петардами і фаєрами. Внаслідок сутички дівчат з тілесними ушкодженнями доставлено до лікарні.

Водночас, як повідомляє організатор фестивалю ЛГБТ-організація “Інсайт”, постраждалих дівчат били ногами.

За даними організаторів, другий Фестиваль рівності у Запоріжжі мав розпочатися 30 вересня о 16:00. Приблизно о 15:30 під будівлею “LOFT Млин” зібралася група молодиків, що налічувала 200 осіб (відповідно до даних поліції). Молодики у балаклавах заблокували вхід. Двоє хлопців, один з яких представився Ярославом, вирішили провести “переговори”. Вони заявили, що не дозволять пропаганду та нікого не допустять до будівлі, і вимагають, щоб захід був скасований.

Молодики викрикували лайливі фрази, кидали в бік поліцейських вогненебезпечні предмети та випускали сльозогінний газ. Потім кілька дівчат із натовпу агресивно налаштованої молоді напали на двох дівчат, які прямували на Фестиваль. Постраждалі є активними волонтерками і протягом довгого часу допомагають ВІЛ-позитивним дітям.

Протягом години до будівлі намагалися підходити люди і деяким вдалося пройти. Врешті-решт, на Фестиваль потрапило близько 50-60 людей. Він стартував із запізненням, о 17 годині. Було проведено майже всю програму, за винятком концерту.

Організатори відзначили, що хоч поліція і не змогла зробити вхід на Фестиваль безпечним, проте працювала на “втримання” та оперативно співпрацювала із організаторами Фестивалю і постраждалими.

Втім організатори вважають, що поліція мала кваліфікувати напад як злочин на ґрунті ненависті, а не звичайне хуліганство.

На їхню думку, події під час Фестивалю продемонстрували, наскільки небезпечно не помічати зростання правого екстремізму в Україні.

“Ми побачили як держава, не караючи за напади та зриви заходів з боку правих, поступово стає неспроможною гарантувати безпеку людей у державі. Праві відчувають себе безкарно і збираються диктувати своє бачення того, як повинне виглядати суспільство. У їхній картині немає місця для різноманіття та прав людини. Наразі саме час об’єднатися і дати зрозуміти правому радикалізму, що ми не будемо тихо сидіти і не “висовуватися”. Саме тому ми будемо проводити Фестиваль Рівності і надалі”, – зазначила голова громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter