За місяць перемир’я на сході не загинув жоден цивільний – ОБСЄ

Дата: 22 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

За місяць перемир’я на сході України, що триває з 21 липня, не загинув жоден цивільний, а середнє число порушень режиму припинення вогню стало значно нижчим, ніж до перемир’я.  

Про це йдеться в повідомленні спеціального представника голови ОБСЄ в Україні та в тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка за результатами засідання ТГК 21 серпня в Мінську.

Він закликав усі сторони і далі повністю дотримуватися зобов’язань, особливо зважаючи на початок навчального року.

Він також повідомив, що учасники ТКГ узгодили кроки з підготовки до ремонту мосту в Станиці Луганській.

“Зокрема, сторони вже завтра обміняються через мене письмовими повідомленнями про закінчення розмінування та про готовність розпочати ремонтні роботи, включно з усуненням фортифікаційних споруд. До речі, я щойно отримав повідомлення від української сторони”, – заявив Сайдік.

Спецпредставник ОБСЄ також повідомив, що в робочій групі з безпеки, крім питань перемир’я і ситуації в Станиці Луганській, обговорювалась і тема відновлення розведення сил і засобів у Золотому та Петровському.

Як відомо, 21 вересня 2016 року учасники тристоронньої контактної групи в Мінську підписали рамковий документ про розведення сил і засобів на Донбасі в районі Золотого, Станиці Луганської та на ділянці Петрівське-Богданівка. Якщо певний період там немає обстрілів, то й українська армія, і бойовики повинні відійти від позицій на 1 кілометр углиб.

Повністю ці домовленості саме в Станиці Луганській не виконувалися, там весь час фіксувалися обстріли.

26 червня 2019 року штаб Операції Об’єднаних сил повідомив про перший етап відведення українських підрозділів у Станиці Луганській і запевнив, що це не послаблює оборонних можливостей ОС. 27 червня перший етап завершився: українські бійці відійшли від пішохідного мосту.

30 червня представник України у ТКГ Леонід Кучма повідомив, що противник теж відійшов із району Станиці Луганської, але СММ ОБСЄ має підтвердити цей факт.

1 липня президент Володимир Зеленський заявив, що в Станиці Луганській відбулося розведення військ з обох сторін. За його словами, це зафіксувала і підтвердила Моніторингова місія ОБСЄ.

4 серпня стало відомо, що ремонт зруйнованого мосту в Станиці Луганській після розведення сил та засобів не можуть розпочати через відсутність гарантій безпеки з боку незаконних збройних формувань ОРЛО для розмінування території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter