За кордоном спостерігатиме поліцейська або моніторингова місії ОБСЄ – Клімкін

Дата: 07 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Контроль над держкордоном між Україною та РФ на непідконтрольному уряду Донбасі може здійснювати або Спеціальна моніторингова (СММ), або поліцейська місії ОБСЄ.

Про це заявив в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Укрінформ.

“Без контролю над кордоном ніякого подальшого просування і, звичайно, ніякої безпеки – інакше на нашу територію будуть і надалі затягуватись і російські регулярні війська і зброя, і найманці, і боєприпаси, – не буде. Другий момент: нам потрібно, щоб кордон контролювався – чи це буде поліцейська місія ОБСЄ, чи СММ ОБСЄ”, – заявив він.

Міністр повідомив, що наразі Україна погодила з керівництвом СММ ОБСЄ “спеціальний підхід, який складається з трьох блоків”.

По-перше, СММ ОБСЄ розміщує свої спеціальні бази вздовж ділянки держкордону на Донбасі, який поки що не контролюється урядом України. При цьому таких баз має бути декілька для ефективного контролю.

Другий момент полягає у розміщенні спеціального обладнання, яке дозволить спостерігати за кордоном і будь-якими шляхами.

“І дуже важливий момент – це розміщення представників СММ ОБСЄ в пунктах перетину кордону з нашої сторони. Це, як вважає ОБСЄ, і це наша спільна думка, дозволить достатньо ефективно контролювати кордон”, – повідомив Клімкін.

Він наголосив на важливості прийняття рішення щодо того, хто буде контролювати кордон – СММ чи поліцейська місія ОБСЄ.

“Насправді, я вважаю, що вони будуть співпрацювати у контролі над кордоном. До цього ми поступово прийдемо”, – додав глава МЗС.

Водночас Клімкін наголосив, що Росія намагається не допустити передачу контролю ОБСЄ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter