За відсутність щеплення відсторонили від роботи понад 4,5 тисячі комунальників

Дата: 08 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Відколи набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, що розширює перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти ковіду, за відсутність щеплення тимчасово відсторонили без збереження заробітної плати 7531 людину. 

Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін

Фото: volynnews.com

Із 31 січня, згідно з наказом, до списку тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації, додали працівників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, а також комунальних підприємств, установ та організацій.

Найбільше, за словами Кузіна, відсторонили працівників комунальних установ, а саме 4578 осіб. Відсторонених представників органів місцевого самоврядування налічили 817. Не вакцинувався й 1001 співробітник господарського персоналу та 154 – адміністративного персоналу.

Щеплення не отримали також 2136 співробітників закладів охорони здоров’я, з яких відсторонили 216 лікарів та 765 медичних сестер. Головний санітарний лікар запевнив, що тимчасові кадрові зміни не призведуть до колапсу в медичній системі, бо із загальної кількості працівників відсторонили лише 0,2%.

“Відсторонення медичних працівників раніше було б ризикованим для системи охорони здоров’я в час пандемії. Саме тому вони потрапили лише в третій раунд змін до наказу”, – пояснив Кузін.

Відстороняти від роботи працівників деяких професій в Україні почали з листопада минулого року. Першими це зачепило працівників сфери освіти, а згодом до них доєдналися працівники соцслужб, реабілітаційних центрів, стратегічних підприємств та низки інших організацій. Нині відомо про щонайменше два випадки, коли відсторонення оскаржили в суді вчителі. 

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, бо ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Фотографія обкладинки: Центр громадського здоров’я

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter