За розмови в мечеті для активістів з Бахчисарая “прокурор” запросив 15 та 16 років колонії

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону “державний обвинувач” просить суддів призначити двом кримськотатарським активістам 15 та 16 років позбавлення волі в колонії суворого режиму в справі “другої Бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність“. 

Ернест Ібрагімов та Олег Федоров

Йдеться про кухаря Ернеста Ібрагімова, для якого прокурор запросив 15 років, та підприємця Олега Федорова, якого хочуть посадити на 16 років.

Менший термін для Ібрагімова обвинувач пояснив пом’якшувальною обставиною – чотирма його дітьми.

Основним доказом обвинувачення стало приховано записане аудіо в мечеті Бахчисараю, де кримські мусульмани обговорювали релігійно-правові питання, політичні та побутові теми.

“Прокурор” вважає, що кінцевою метою їхніх розмов нібито було “повалення конституційного ладу та насильницьке захоплення влади”.

Згідно із заявою прокурора, обидва чоловіки мають відбути перші п’ять років терміну у в’язниці, а також будуть частково обмежені у свободі пересування на один рік після звільнення.

Анонімний свідок “Бекіров”, на свідченнях якого ґрунтується позиція обвинувачення, розмито розповів про те, що відвідував таємні збори “Хізб ут-Тахрір” за участю Федорова та Ібрагімова. Вони нібито зізналися йому в участі в цій релігійній партії. Там вони вивчали релігійні питання та основи ісламської форми правління. “Бекіров” не зміг згадати, коли востаннє бачив підсудних, чому не доповів про них спецслужбам одразу ж після того, як дізнався, що вони є членами партії. Він також не пригадав деталей зборів, місця, де вони відбувалися, решти учасників партії, що залишилися на волі, імама мечеті та багато іншого.

Адвокат Тарас Омельченко під час засідання неодноразово вказував судді на те, що чує з аудіозв’язку, як свідку пошепки підказують відповіді, підозрюючи в суфлері оперативного співробітника Артикбаєва. Суддя на це зауваження ніяк не відреагував. Підсудні ж упізнали свідка як Нарзулаєва Салахутдіна, вважаючи, що той перебуває в залежному від спецслужб становищі.

Іншого свідка під псевдонімом Ісмаїлов підсудні також упізнали за голосом.

“Я знаю його як Костю Латиша. Він також відомий як Костянтин Алексєєв. Ми з ним разом працювали, він мешкав на території закладу. Він бере участь у кількох процесах як секретний свідок. Його всі знають у місті Бахчисараї. Немає сенсу цю людину приховувати від нас”, – сказав Олег Федоров.

Крім того, незалежна спеціалістка – філологиня, літераторка, судова експертка-лінгвістка Олена Новожилова – вказувала на неспроможність експертизи сторони обвинувачення.

“Фахівці вигадували свої поняття, яких не існує. Наприклад, фахівці слідства наводили у висновку поняття “шахідство”, якого взагалі немає в словнику”, – впевнена Новожилова.

Як відомо, окупаційні силовики обшукали 17 лютого 2021 року в Бахчисараї будинок приватного підприємця Олега Федорова та кухаря кафе “Салачик”. Той обшук ініціювала незаконна служба підприємницької безпеки РФ. У чоловіків знайшли релігійну ісламську літературу, після чого силовики затримали чоловіків. Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештували їх на два місяці, а за кілька місяців їх вивезли з території Криму до СІЗО Ростова-на-Дону, що є воєнним злочином. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter