За рік зросла кількість жінок у політичних ток-шоу, але і сексизму стало більше

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

За рік кількість жінок як учасниць українських політичних ток-шоу зросла майже вдвічі. Утім, збільшилась і кількість сексизму, принизливих звернень, вульгарних жартів тощо.  

Такими є результати моніторингу, проведеного виданням “Детектор медіа”. 

Так, ідеться, що в першому півріччі 2019-го на дискусії запрошували лише 11,6% жінок, а в першому півріччі цього року їхня кількість зросла майже вдвічі до 22,1%. За даними моніторингу, минулого року беж жодної жінки проходило майже 26% ефірів, наразі в середньому лише 7%. 

Видання пояснює збільшення кількості жінок на ток-шоу, по-перше, тим, що активний медійний пул партії “Слуга народу” складається з великої кількості нардепок, які презентують її позицію на телебаченні. По-друге, тим, що до медичної тематики, яка превалювала на ток-шоу в першій половині 2020 року, залучено багато публічних діячок.

Третім фактором, на думку видання, стала діяльність каналів Віктора Медведчука, “які вирішили наситити ефір поплічницями Януковича”:

“Олена Лукаш та Олена Бондаренко зачастили на ток-шоу й підняли репрезентацію жінок разом із репрезентацією російської пропаганди”.

Водночас у публікації зауважують, що представництво жінок на конкретних програмах залежить не так від прогресивності редакційної політики, як від особливостей формату:

“Чим коротше й “елітарніше” ток-шоу, тим менше там жінок”. 

Так, наприклад, минулого року “Свобода слова” на ICTV мала найвищу середню кількість спікерок (дві на випуск), адже, крім політиків, запрошувала на свої ефіри експертів та громадських активістів. Серед яких було традиційно багато жінок. У 2020-му ICTV змінив концепцію, і тепер кличе в студію здебільшого керівників відомств та очільників фракцій. Серед яких жінок значно менше, тож і показник “Свободи слова” опустився до середніх однієї-двох спікерок на випуск.

Чи не найкращі кількісні показники репрезентації жінок мають ток-шоу телеканалів Медведчука. 21,6 % – у “Пульсу”, 22,5% – у “Народу проти” (ZIK), рекордні 26,9 % – в “Українського формату” (NewsOne).

Водночас, пише “Детектор медіа”, згадані програми та їхні канали “це справжнє пекло дискримінації, сексизму та просто мови ненависті”:

“Ці медіа однозначно найгірше серед згаданих ставляться до жінок. На NewsOne Ілля Кива розповідає, що жінки завжди будуть другорядними, бо Ісус був чоловіком. На 112 Євген Червоненко вчить народних депутаток, “сдвинув ноги, сидеть на ток-шоу” та стверджує, що “мне женщины рот не затыкали”. ZIK випускає “Прогноз погоди від “гарячої” ведучої”, де камера буквально опускається по жінках. І це вже кажучи про постійні спроби каналів Медведчука поговорити про “сексизм у політиці”, які закінчуються то звинуваченням жертв, то абсолютно серйозними розповідями, що жінки мають більше хромосом, ніж чоловіки, то зізнаннями “Подсаживал к мужчинам женщин в кабинет – чтобы тараканы не заводились. Потому что женщина все уберет и посуду помоет”. І ми вже згадували про Іллю Киву? Він вважає, що це “гомосексуалісти” навчили жінок кричати про рівність”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter