За рік Омбудсману про порушення своїх прав розповіли понад 40 тисяч українців

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

За вісім місяців поточного року до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини по допомогу звернулися понад 41 тисяча осіб, що на 34% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Про це повідомила Омбудсман Людмила Денісова

Із загальної кількості заяв 37 тисяч 720 повідомлень стосувалися порушень прав громадян. Це число також зросло на 20% за рік. Збільшилася на 60% і кількість дзвінків на гарячу лінію.

Понад 80% заявників (21 тисяча 586 осіб) були працездатного віку і не належали до жодної соціальної категорії. Ще 1358 скарг надійшло від адвокатів та законних представників, а 1224 – від засуджених. Найменше скарг надійшло від ветеранів (77), дітей та студентів (76), а також внутрішньо переміщених осіб (268). 

У третині повідомлень ішлося про порушення інформаційних прав, зокрема на звернення до органів держвлади та одержання публічної інформації.

“Заявники скаржаться на те, що відповіді на звернення надаються з порушенням строків, встановлених законом, розгляд звернень здійснюється формально, порушується право ознайомлюватися з матеріалами перевірки за зверненням та інші”, – зазначила Денісова. 

Майже 4 тисячі заяв стосувалися порушення економічних прав, а третина з них – права на отримання якісних фінансових послуг. Ще 2,5 тисячі повідомлень стосувалися порушення права на повагу до гідності та невтручання в особисте життя. Більша частина з них пов’язана з незаконним обробленням персональних даних.

“Майже всі вони – 85% – про порушення прав колекторськими організаціями та фінансовими установами, які шляхом погроз та шантажу, поширення неправдивої інформації про особу та її персональних даних вимагають виплати боргу за кредитом чи позикою як зі своїх клієнтів, так і їхніх поручителів”, – каже Омбудсман. 

Навесні поточного року парламент ухвалив закон, що встановлює правила роботи колекторів. Переважна більшість звернень до Уповноваженої, які стосувалися цього питання, надійшли до голосування у Верховній Раді. 

За вісім місяців до Омбудсмана також звернулися з 5808 заявами про порушення соціальних прав, 5462 заяви стосувалися порушення процесуальних прав, а 1840 звернень – порушення прав людини в місцях несвободи. На порушення прав дітей за цей період скаржилися 1114 разів, а ще 3706 заяви зарахували до категорії “інше”.

Водночас за вісім місяців зменшилася на 40%, у порівнянні з минулим роком, кількість повідомлень про порушення від осіб з інвалідністю. У Денісової це пов’язали з впровадженням Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору до 2030 року. 

Фотографія обкладинки: Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter