За рік кількість звернень до Уповноваженої ВР з прав людини щодо порушення приватності збільшилася майже вдвічі

Дата: 28 Січня 2022
A+ A- Підписатися

За 2021 рік до Офісу Уповноваженої Верховної Ради з прав людини надійшло 3668 повідомлень про порушення прав людини на захист персональних даних, 2020-го таких було лише 2031.

Про це стало відомо під час презентації рекомендацій та роз’яснень щодо використання систем відеоспостереження у громадських місцях, пише ZMINA.

Джерело: pexels.com

При цьому дві третини заявників зазначали про порушення права на приватність колекторськими компаніями та макрофінансовими установами, решта – про незаконне оприлюднення персональних даних у месенджерах, соцмережах, на офіційних вебсайтах органів державної влади та місцевого самоврядування, втручання в особисте і сімейне життя під час використання інформаційно-телекомунікаційних технологій і систем.

На думку спеціалістів Офісу Омбудсмана, зростання сталося не тільки тому, що кількість таких порушень дійсно збільшилася, але й тому, що громадяни стали проявляти більшу обізнаність та усвідомленість у цій сфері, а також демонструвати бажання поновлювати свої порушені права.

Раніше про те, чому дотримання етичних принципів вкрай важливе під час цифровізації, розповіла експертка міжнародних організацій, юристка у сфері цифрового законодавства Уляна Шадська.

Вона нагадала, що стрімка діджиталізація державних сервісів запам’яталася українцям не лише спрощенням певних адмінпроцедур, але й скандалами, пов’язаними з незаконною обробкою персональних даних, стеженням та кібершахрайством. Тож ідея “країни у смартфоні” полягає не тільки у спрощеній та зручній комунікації людини з державою, а й просуванні нової моделі “безконтактної економіки” та правоохоронної діяльності.

Один із викликів, який стоїть перед урядом у цьому процесі, – сформувати довіру населення до діджиталізації, переконана експертка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter