За п’ять днів у Києві до пунктів обігріву звернулися пів тисячі осіб: активісти кажуть про десятки замерзлих на вулиці

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

За п’ять днів роботи пунктів обігріву в Києві до них звернулося 420 осіб. 

Про це повідомили в КМДА.

Фото: КМДА

З приходом до України північної повітряної маси температура повітря на вулиці знизилася до 20 градусів морозу, а тому міська влада розгорнула 33 пункти обігріву, 10 з яких функціонують у цілодобовому режимі.  

Однак дії столичної влади взимку традиційно критикують люди, що опікуються проблемами тих, хто не має дому. Так, за даними організації “Молодь за мир”, з Нового року на вулиці в Києві померло вже 17 бездомних. Про складну ситуацію, що склалася після настання морозів, повідомляв у своєму фейсбуку також журналіст Євген Савватєєв.

Бездомні люди розповідали йому, що адміністрація столичного вокзалу виганяла їх на вулицю на мороз. Водночас людей відправляли до відкритих пунктів обігріву. 

Активісти організації “Молодь за мир” на вокзалі в Києві. Фото: фейсбук-сторінка “Молодь за мир”

“Їх же цілих 33. Тільки шкода, що ці пункти в коридорах ЖЕКів чи лікарень та існують на папері. В бюджеті на ці пункти – 0 грн. Що казати, якщо телефонує керівниця одного з пунктів і запитує, чи немає в нас місця, де переночувати бездомному. Бо в цьому цілодобовому пункті є три сидячих місця”, – зауважує Савватєєв. 

Увагу до проблем бездомних людей у столиці привернула також історія чоловіка на ім’я Аптар, який працював двірником у Борщагівському районі Києва. Як повідомляє BBC, громадянин Індії, який неофіційно працював у ЖЕКу, змерз на смерть 15 січня. За тиждень до цього його забрали в лікарню, однак після повернення він побачив, що двері підвалу, де він ночував, були закриті. 

Автомобіль, у якому на смерть замерз громадянин Індії. Фото: Київська міська прокуратура

“Коли йому стало зле тиждень тому, одна з двірничок викликала йому швидку, його забрали в лікарню. Через два дні після перебування в лікарні його начебто виписали. За іншими даними, він пішов звідти сам. Захотів повернутися в підвал на ніч, але той вже був закритий”,розповіла одна з колег загиблого журналістам.

Наразі поліція розпочала кримінальне провадження щодо смерті за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України – “Умисне вбивство”. 

“Справа відкрита за фактом смерті з додатковою кваліфікацією “природна смерть”. Щодо “залишення в небезпеці” справа не відкривалася, можливо відкриють, якщо буде така заява від консула Індії”, – розповіла пресофіцерка Святошинського районного управління поліції Тетяна Мельник.

У поліції Києва журналістам BBC наголосили, що вже готують інформацію щодо кількості людей, які померли внаслідок холодів. 

Нагадаємо, що під час пандемії ковіду в Київській, Вінницькій, Тернопільській, Закарпатській, Луганській та Запорізькій областях органи місцевого самоврядування взагалі не створили притулків для бездомних людей. Як показують результати дослідження Моніторингової місії ООН, зазвичай питання піклування безхатченками влада перекладає на активістів та релігійні організації. В Києві, де, за приблизними оцінками, мешкає від 5 до 40 тисяч бездомних людей, у комунальних закладах можуть розміститись лише 150 з них. 

Однак стикаються бездомні люди не тільки з побутовими проблемами, але й з насильством. Минулого року прокуратура повідомила про підозру трьом киянам, які називаючись правоохоронцями, знущалися з безхатченків та знімали все на телефон. До цього у Львові двоє молодиків закатували до смерті 70-річного пенсіонера, який жив на вулиці. Ще один постраждалий від їхніх дій 64-річний чоловік помер згодом у лікарні від отриманих травм. 

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter