За понад півтора року війни росіяни в 15 областях України пошкодили та зруйнували 763 об’єкти культурної спадщини

Дата: 07 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії й до 25 липня 2023 року російські військові пошкодили або зруйнували в Україні 763 об’єкти культурної спадщини. 

Про це розповідають в уряді. 

Пошкоджена внаслідок російського обстрілу Одеси будівля. Фото: Anna Holubovskaia

Найбільше з них об’єктів місцевого та національного значення – 595 та 105 відповідно. Ще 63 об’єкти зарахували до категорії “щойно виявленні”. 

Пам’яток архітектури серед пошкоджених та зруйнованих найбільше – 241 об’єкт, архітектури та містобудування – 218, історії – 185. Найменше серед зафіксованих об’єктів архітектури та монументального мистецтва – один, втім, який саме, в уряді не уточнюють. 

“Згідно з даними ОВА, з початку повномасштабного вторгнення повністю було зруйновано 23 пам’ятки, частково пошкоджено 625 пам’яток, ступінь пошкодження 115 об’єктів залишається невідомим”, – звітують посадовці. 

Щодо географічного розподілу, то найбільше руйнацій на Харківщині, а саме 207 пошкоджених чи зруйнованих пам’яток культурної спадщини, з яких десять мають національне значення, 193 місцеве, а чотири щойно виявлені об’єкти культурної спадщини. 

Слідом іде Донеччина із сотнею пам’яток, з яких 12 національного значення, а 88 місцевого; Херсонщина із 76 пам’ятками, з яких 11 національного значення, 40 місцевого значення, а 25 – щойно виявлені об’єкти культурної спадщини. 

На Київщині та Одещині зафіксували по 69 пошкоджених чи зруйнованих пам’яток культурної спадщини, на Чернігівщині – 63, у Запорізькій області – 35 пам’яток місцевого значення, на Львівщині – 32 пам’ятки культурної спадщини, на Дніпропетровщині – 28, на Луганщині – 25 пам’яток місцевого значення, на Сумщині – 25, на Миколаївщині – 22, на Хмельниччині – 6, Вінниччині – 4, а також на Житомирщині – 2. 

Нагадаємо, що ZMINA раніше розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter