За півроку правозахисники зафіксували 48 випадків переслідування активістів

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У першій половині 2020 року правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на громадських активістів на підконтрольній уряду України території. 

Про це повідомила дослідниця Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова на пресконференції, яка відбулася 31 липня в Українському кризовому медіацентрі в Києві. 

Із 48 інцидентів, задокументованих у першому півріччі 2020 року, 11 випадків стосувалися фізичної агресії щодо активістів, 8 – знищення чи пошкодження їхнього майна, 7 – залякування і погроз. Як зазначила Москвичова, найбільше інцидентів трапилося у Києві (23 випадки),  на другому місці – Одеська область (5), третє ділять Донецька (3) та Київська (3) області.

За словами Москвичової, найбільш ризикованими видами активізму залишається антикорупційна діяльність (9 випадків переслідування), захист прав ЛГБТ+ (5 інцидентів) та захист довкілля (4 випадки).

Інша тенденція, яка мала вплив на громадський активізм за цей період, – епідемія COVID-19. П’ять випадків серед описаних за другий квартал цього року так чи інакше стосувалися карантину: у трьох поліція складала протоколи про адміністративні правопорушення стосовно активістів (більшість із них була пізніше виправдана в суді), у двох випадках активісти зазнали нападів через те, що повідомляли про порушення карантину.

 

Один із них – громадський активіст і блогер Ігор Савлук із Тетієва на Київщині, який викриває корупційні схеми та бореться із свавіллям місцевої влади. 24 квітня він повідомив про переслідування з боку групи осіб, серед яких був тамтешній міський голова Руслан Майструк.

Після того, як Савлук зняв на відео, як міський голова, співробітниця міськради, військовий комісар і двоє представників прокуратури порушували карантин та щось святкували за столом біля військкомату, вікна його будинку розбили, а саме приміщення облили бензином. Окрім цього, Савлуку телефонували з незнайомого номера з погрозами: звеліли припинити займатись тим, чим він займається, бо наступного разу “буде зажигатєльно”. Чоловік записав виклик і виклав у соцмережі, а також звернувся до правоохоронних органів. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом пошкодження майна. Наразі, за словами активіста, справа знаходиться у ДБР, а саме розслідування затягнулося.

Ознайомитися із детальним описом випадків переслідування і тиску на активістів з початку 2020 року можна на сайті Центру прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter