За перший квартал року правозахисники зафіксували щонайменше 11 випадків насильницьких викрадень українців у Херсонській та Запорізькій областях

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

За перший квартал 2024 року правозахисники зафіксували щонайменше 11 випадків насильницьких викрадень місцевих жителів росіянами на території частини окупованих Херсонської та Запорізької областей, троє з викрадених – кримські татари.

Про це йдеться у звіті Кримськотатарського ресурсного центру “Аналіз порушень прав людини в окупованому Криму.”

Мітинг під посольством РФ у Лондоні (архівне фото). Джерело: “Укрінформ” / Ольга Будник

Так, окупанти викрали:

  • 31 січня на Херсонщині нібито агентку СБУ, завербовану в Миколаєві (дані уточнюються);
  • Віталія Дятленка, який нібито готував “теракт” щодо одного з представників російської влади на території Запорізької області;
  • жителя Мелітополя Запорізької області Дениса Петранова, якого звинувачують в участі в “терористичному об’єднанні”;
  • Аміну Кадирову, яку підозрюють в участі в “батальйоні імені Номана Челебіджихана”;
  • у Запорізькій області – трьох жителів окупованого Мелітополя – Ділявера Куршутова, Ольги та Геннадія Капралових;
  • у Херсонській області 7 березня – журналіста Геннадія Осьмака за нібито публікацію матеріалів про “батальйон імені Номана Челебіджихана”;
  • 11 березня у Генічеську – місцевого жителя за начебто активну участь у цьому ж батальйоні;
  • жителя Олешок Херсонщини нібито за підготовку теракту;
  • Біляла Абдурахманова, жителя окупованої Херсонщини за нібито активну участь у “батальйоні імені Номана Челебіджихана”.

Водночас за перший квартал 2024 року правозахисники зафіксували щонайменше один випадок незаконного проникнення в житло в Херсонській та Запорізькій областях: наприкінці січня окупанти провели обшук в Аміни Кадирової.

За цей же період зафіксовано щонайменше 9 випадків арештів на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей, три з них – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Раніше голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв в інтерв’ю “Суспільному” повідомив, що росіяни утримують щонайменше 33 українців, яких звинувачують у причетності до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана”.

За його словами, окупанти намагаються залякувати більше проукраїнськи налаштованих громадян, які живуть на окупованих територіях, і продемонструвати ефективну роботу спецслужб Росії та звітувати перед своїм командуванням, що вони активно працюють у Криму.

Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter