За перше півріччя 2021 року в Криму провели понад 150 затримань

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

За перше півріччя 2021 року в окупованому Криму провели 33 обшуки, 156 затримань і 41 допит. Найбільше порушень відбувалося щодо представників кримськотатарського народу.

Про це йдеться у звіті Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ).

Джерело: “Кримська солідарність”

За даними організації, в першому півріччі 2021 року в Криму зафіксували 32 обшуки, 13 з яких провели в будинках кримських татар. Уточнюється, що цей показник перевищує кількість обшуків за перше півріччя 2020 року. Тоді Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував 23 обшуки.

Тенденція переслідувань з політичних і релігійних мотивів залишається незмінною з початку окупації півострова. Загальна кількість затримань за перші шість місяців поточного року становить 156, щодо кримських татар – 126. Кількість у порівнянні з 2020 роком значно збільшилася, тоді було зафіксовано 48 затримань“, – йдеться у звіті КРЦ.

Відповідно до аналізу правозахисників, за звітний період російські силовики провели 41 допит, опитування і “бесіду”, 18 з яких – щодо кримських татар. КРЦ вказує, що загальна кількість арештів за перше півріччя 2021 року становить 96, з яких 60 – щодо представників корінного народу.

Зазначено, що з 96 випадків 27 – вироки, 14 – нові арешти, 55 – продовження терміну тримання під вартою. За перше півріччя минулого року зафіксували 150 випадків арештів.

На думку експертів Кримськотатарського ресурсного центру, кількість арештів зменшилася через пандемію коронавірусу.

За даними правозахисників, у зазначений період відбулося також 205 випадків порушення права на справедливий суд, 92 випадки порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного і психологічного здоров’я, 36 випадків етапування ув’язнених з Криму до Росії, переважно кримських татар, зазначають правозахисники.

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари.

ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають їхні історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter