За організацію масових заворушень 2 травня в Одесі судитимуть заступника екскерівника обласної міліції

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в Одеській області – начальника міліції громадської безпеки. Йому інкриміновано співучасть в організації масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року, зловживання владою та службовим становищем, пособництво в захопленні державних будівель, а також втручання в діяльність працівника правоохоронного органу. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Проросійські бойовики 2 травня 2014-го в Одесі. Фото: Думская

За даними слідчих, обвинувачений вступив у змову з представниками проросійськи налаштованих груп та антиукраїнських громадських рухів “Антимайдан” і, використовуючи надану йому владу і службове становище, сприяв безперешкодному вчиненню ними 2 травня 2014 року масових заворушень в районі Російського академічного театру на вулиці Грецькій в Одесі.

“Внаслідок цього вогнепальні поранення отримали вісім людей, шестеро з них загинули”, – розповідають правоохоронці. 

Обвинувачений, як наголошують правоохоронці, умисно не вжив заходів, направлених на припинення підпорядкованими підрозділами міліції масових заворушень, й не тільки організував збір та прибуття до місця події інших незадіяних підрозділів міліції громадської безпеки, але й заборонив підлеглим використання спецзасобів до правопорушників під час масових заворушень та не забезпечив затримання причетних.

Окрім цього, вже 4 травня того року обвинувачений сприяв антимайданівцям у захопленні Одеського міського управління міліції та звільненні затриманих за підозрою у вчиненні масових заворушень.

“Він надав підлеглим співробітникам міліції вказівку про незаконне звільнення з ізолятора тимчасового тримання 63 осіб”, – кажуть слідчі. 

Будинок профспілок в Одесі: Фото: Думская

Оскільки обвинувачений тривалий час переховується від слідства та знаходиться в міжнародному розшуку, щодо нього провели так зване “заочне” спеціальне досудове розслідування (in absentia). Йому обрали й запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Відомо, що за вчинення злочинів, пов’язаних з травневими подіями в Одесі у 2014-му, до кримінальної відповідальності з-поміж правоохоронців притягнули загалом 9 осіб – це керівники Одеської обласної та міської міліції і їхніх структурних підрозділів. Їхні справи розглядає суд.

Нагадаємо, що 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові заворушення між учасниками мітингу “За єдність України”, в якому взяли участь активісти Євромайдану, “Правого сектора”, “Самооборони”, харківські та одеські футбольні фанати з одного боку і проросійські активісти з іншого.

Під час сутичок у хід ішли бейсбольні бити, каміння, палки, запалювальні суміші, травматична та вогнепальна зброя.

Загалом унаслідок зіткнень 2 травня на території Одеси загинули 48 людей та понад 200 отримали травми різного ступеня тяжкості. Більшість загинули під час пожежі в Будинку профспілок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter