За місяць від СНІДу померли понад 170 українців

Дата: 12 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

За липень в Україні від СНІДу померла 171 людина. 

Такі дані Центру громадського здоров’я.

Протягом місяця лікарі зареєстрували 1,3 тис. нових випадків інфікування ВІЛ та 366 – СНІДу. За даними ЦГЗ, основним шляхом передання хвороби є статевий: гетеросексуальний – 783, гомосексуальний – 29. Ще 533 людини заразилося парентерально. Також зафіксували 177 випадків передання інфекції від матері дитині, однак, як наголосили в Центрі громадського здоров’я, більшість дітей (близько 98%) після 18 місяців не матиме ВІЛ-інфекції, адже отримуватиме лікування. Шлях передання ще в трьох випадках залишається невідомим.

У ЦГЗ нагадали, що за останні п’ять років Україна досягла значного прогресу в лікуванні ВІЛ-позитивних осіб. Так, охоплення антиретровірусною терапією зросло майже вдвічі (з 56 000 до 102 000 осіб), а утримання на терапії через 12 і більше місяців від її початку зросло із 69 до 88%.

Нагадаємо, що Україна – лідер серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих із загального числа заражених проживає зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу. Відомо, що приблизно 250 тисяч українців сьогодні живуть з ВІЛ, проте лише 140 тисяч з них знають про свій статус. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Із 2016 року в Києві працює проєкт “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким до 2021 року столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

На жаль, в Україні люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Через це представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ / СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter