За кілька тижнів в Україні може бути до 60 тисяч хворих на ковід за добу – Ляшко

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко прогнозує, що за кілька тижнів в Україні можуть фіксувати вже від 40 до 60 тисяч хворих на коронавірус за добу.

Про це він повідомив сьогодні в ефірі “Сніданку з 1+1” 25 січня.

Фото: УНІАН

За словами Ляшка, цих показників країна досягне вже найближчими тижнями. У середньому щоденна кількість хворих буде вдвічі більшою, ніж це було за попередньої хвилі восени. Водночас з огляду на легший перебіг штаму “Омікрон” буде менше госпіталізацій і значно нижча смертність, ніж під час попередніх хвиль пандемії.

Ляшко зауважив, що такі прогнози можна робити, спостерігаючи за останньою хвилею коронавірусу в європейських країнах. Тобто якщо кількість випадків захворювання збільшиться в порівнянні з осінньою хвилею вдвічі, то госпіталізація збільшиться лише на 5%.

Найменше, за словами Ляшка, страждатимуть вакциновані громадяни: їх буде менше серед госпіталізованих і серед тих, хто потребуватиме реанімації.

“Статистика показує, що вакцинація працює і проти “Омікрону”, попри те що казали інакше. Тому і запущено бустерну дозу (третє COVID-щеплення. – Ред.). Адже після шостого місяця є незначне зниження імунітету після базового курсу щеплення”, – каже очільник МОЗ.

Ляшко також нагадав, що крім коронавірусу в цей час циркулюють і інші респіраторні захворювання та грип і громадяни мають берегтися, застосовувати індивідуальний захист та вести здоровий спосіб життя.

Як відомо, кількість захворілих на коронавірус в Україні зростає третій тиждень поспіль. За минулу добу зафіксували понад 19 тисяч нових випадків COVID-19, з яких лише на Львівщині більш ніж 2 тисячі. До лікарень з ускладненнями потрапили майже 6 тисяч людей. Але їхня кількість не зростатиме так стрімко, заспокоюють у МОЗ. Адже штам “Омікрон” має легший перебіг.

Івано-Франківська область першою з 24 січня потрапила до червоної зони карантину через зростання випадків коронавірусу. На Прикарпатті стрімко зростає кількість хворих, хоча лікарні ще не переповнені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter