За катування сотень людей у Херсоні заочно судитимуть начальника Росгвардії та трьох його підлеглих

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо чотирьох громадян Росії, яким закидають порушення законів і звичаїв війни та жорстоке поводження з цивільним населенням під час окупації Херсона. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підозрюваний Олександр Науменко

Імен підозрюваних традиційно не називають, але відомо, що командиром катів був начальник управління Росгвардії в Ростовській області РФ Олександр Науменко з позивним Альфа. 

Щодо підозрюваних виконавців, то йдеться про: 

  • Анвера Муксимова
  • Олександра Чиленгірова
  • Олександра Бочарова
Муксімов, Челенгіров та Бочаров. Фото: Слідство.Info

Катівнями Науменко керував з березня 2022 року. Саме тоді в медіа вперше з’явилися повідомленням про те, що до Херсона росіяни завезли росгвардійців для придушення незгодних. 

Навіть у власній країні, як зазначають дослідники Центру аналізу європейської політики (CEPA), росгвардійці відомі особливою жорстокістю до населення, наприклад без причин б’ють кийками затриманих по голові. 

“Встановлено понад двісті осіб, яких утримували в цій будівлі (будівлі СІЗО. – Ред.) та щодня піддавали різним формам тортур. Щонайменше до 17 чоловіків застосовували інші види сексуального насильства – тортури статевих органів електрострумом”, – розповідають слідчі. 

На Херсонщині виявили 11 катівень та 13 місць несвободи, а інформацію про незаконне утримання слідчі перевіряють щодо майже тисячі людей.

Нагадаємо, що спочатку на окупованих територіях росіяни катували українців хаотично, але невдовзі побудували цілу систему тортур. Правозахисники дослідили політику придушення спротиву, а ZMINA коротко переповіла головне з їхнього дослідження. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter