В Україні судитимуть кримського “прокурора” Шмельова, який переслідував політв’язня Володимира Балуха

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Під процесуальним керівництвом Прокуратури Автономної Республіки Крим українські слідчі спрямували до суду обвинувальний акт щодо експрокурора Роздольненського району Криму Шмельова Дмитра Миколайовича. Він у кримінальному порядку займався переслідуванням українського активіста Володимира Балуха.

Про це інформує пресслужба відомства.

У прокуратурі вказують, що обвинувачений зрадив присязі на вірність народу України та з початку тимчасової окупації півострова перейшов на службу до незаконно створеної “прокуратури Роздольненського району Республіки Крим”.

“Розуміючи незаконність кримінального переслідування українського активіста та подальшого його засудження за нібито приниження окупаційного правоохоронця під час проведення незаконного обшуку, “прокурор” вимагав зміни покарання активісту з 320 годин обов’язкових робіт на більш суворе. Як результат, 11 жовтня 2016 року “Роздольненський районний суд Республіки Крим” задовольнив клопотання “прокурора” та засудив активіста до 40 діб позбавлення волі”, – мовиться у повідомленні.

Володимир Балух

В інформації Прокуратури АРК не згадується ім’я та прізвище обвинуваченого, але Крим.Реалії з посиланням на джерело повідомляє, що йдеться про Шмельова Дмитра Миколайовича (Shmelov Dmitrii Nikolaevich, Shmelov Dmytro).

Якщо провину обвинуваченого буде доведено, йому загрожує до 15 років позбавлення волі за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”).

Раніше повідомлялося, що Прокуратура АРК та Севастополя спрямувала до суду обвинувальний акт щодо судді Роздольненського району Криму за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), який видав дозвіл на обшук, а також виносив рішення щодо арешту на 10 діб проукраїнського активіста.

За словами начальника відділу Прокуратури АРК Єгора Реброва, станом на грудень 2021 року прокуратура здійснювала процесуальне керівництво у 294 кримінальних провадженнях за фактами державної зради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter