За Денісової кожен шостий українець не міг дотелефонуватися на гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Аналіз нового Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця засвідчив, що кожен шостий громадянин не міг дотелефонуватися на гарячу лінію Омбудсмана. 

Про це Омбудсман заявив під час брифінгу в Укрінформі “100 днів роботи Омбудсмана України”, передає кореспондент видання ZMINA

За словами Дмитра Лубінця, за 100 днів його роботи на посаді Офіс уповноваженого отримав 15 001 звернення від громадян України. 

Він був змушений переформатувати роботу гарячої лінії Омбудсмана з тим, щоб громадяни могли швидко та легко звернутися. 

“Ми провели внутрішнє навчання серед працівників, впровадили нові підходи та обладнання. 80% звернень, які до нас надходять, надходять на гарячу лінію громадян. Найголовніше, що тепер громадяни отримують вичерпну інформацію від працівників гарячої лінії”, – повідомив Дмитро Лубінець.

Гаряча лінія Уповноваженого: 0800-50-17-20 (безплатно), +38 044-299-74-08, hotline@ombudsman.gov.ua.

Гаряча лінія працює з 8:00 до 20:00 без вихідних та обідніх перерв. Її робота не припиняється навіть під час повітряних тривог, оскільки співробітники Офісу омбудсмана працюють з безпечних місць.

Приймальна Омбудсмана

Офіс також відкрив консультаційний простір Уповноваженого, в якому передбачено комфортне перебування, зокрема з дитиною.  

За словами Дмитра Лубінця, його офіс керуватиметься не кількісними показниками отриманих скарг як критерієм оцінки ефективності роботи Омбудсмана, а зважатиме на кількість фактів поновлених прав людини. 

Зокрема, Омбудсман повідомив, що відмовився від практики відписок громадянам, що, мовляв, їхнє звернення було перенаправлене державному органу. Дмитро Лубінець задекларував, що звернення громадян супроводжуватимуть “від початку до кінця”. 

“Якщо людина до нас звернулася, ми надсилаємо звернення до всіх органів центральної влади, правоохоронних органів, тримаємо з ними зв’язок, отримуємо, аналізуємо їхню відповідь: чи вона повна, чи достатня. І лише після того надаємо заявнику, що ми зробили”, – пояснив Омбудсман.

Офіс омбудсмана також щотижня та щомісяця аналізує отримані скарги, щоб визначати системні проблеми у сфері порушень прав людини в державі.

“Інституція Омбудсмана – це спинний нерв суспільства. Ми першими отримуємо в державі, що системно у нас порушується. Щоб максимально швидко розв’язати системну проблему, ми підіймаємо це питання на рівні уряду, правоохоронних органів та парламенту”, – зауважив він.   

Уповноважений наразі веде переговори з міністром цифрової трансформації про створення можливості подавати звернення громадянина до Омбудсмана у Дії. 

Наприкінці свого виступу він окреслив ключові цінності Офісу уповноваженого – людиноцентричність, незалежність від органів влади, прямолінійність та дієвість. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter