За даними ООН з початку повномасштабної війни в Україні загинуло майже шість тисяч цивільних

Дата: 10 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

За час повномасштабного вторгнення РФ моніторингова місія ООН зафіксувала загибель щонайменше 5 767 цивільних. Загалом від російської агресії постраждали 14 059 українців.

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

Жертви російської військової агресії у Бородянці. Архівне фото. Автор: Микола Мирний

“На сьогодні ми перевірили та підтвердили 14 059 жертв серед цивільного населення. Внаслідок бойових дій загинуло 5 767 цивільних осіб, 8 292 отримали поранення. Ми неодноразово зазначали, що фактичні цифри, ймовірно, набагато більші”, — сказала Богнер.

Місія ООН підтвердила: щонайменше 416 людей стали “жертвами довільних затримань та насильницьких зникнень” на окупованих територіях, 16 із них знайшли мертвими, 166 людей відпустили.

Крім того, Голова місії ООН з прав людини в Україні заявила, що Росія не надає доступу до українських військовополонених.

Вона додала, що ООН має докази того, що деякі бранці піддавалися тортурам і жорстокому поводженню з боку росіян, а в деяких місцях вони не мають доступу до води та медичної допомоги — це може бути кваліфіковано як воєнні злочини.

Щодо колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримують українських військовополонених з “Азовсталі”, то там ситуація з полоненими жахлива.

“Багато з них хворіють на інфекційні захворювання, зокрема на гепатит А та туберкульоз. Ми також зафіксували багато випадків, коли українським військовополоненим не дозволяли повідомити про їхній полон, місцеперебування та стан здоровʼя”, — зазначила Богнер.

Політв’язні “другої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір”

Також місія ООН зафіксувала суттєве погіршення ситуації в Криму. Це стосується обмежень на здійснення основоположних свобод, катувань і жорстокого поводження, насильницьких зникнень та свавільних арештів, порушення права на справедливий судових розгляд, а також браку відповідальності за порушення прав людини. В ООН стурбовані тим, що тенденції порушень прав людини, що фіксувалися в Криму з 2014 року, можуть повторитися на нещодавно окупованих Російською Федерацією територіях України.

У Криму Російська Федерація і далі придушує свободу вираження думок, застосовуючи розпливчасті та нечітко сформульовані закони, караючи за фактичну чи уявну критику Російської Федерації та її збройних сил. З березня ООН зафіксувала переслідування 89 осіб у Криму за, “публічні дії, спрямовані на дискредитацію Збройних сил Російської Федерації“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter