За час великої війни понад 4,4 тисячі постраждалих українців вивезли на лікування за кордон

Дата: 09 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення з України за кордон вдалось евакуювати на лікування понад 4,4 тисячі постраждалих українців. 

Про це розповіли у МОЗ. 

Ілюстративне зображення. Фото: Чернівецька ОДА

Організацією вивезень займається Міністерство охорони здоровʼя України разом із Єврокомісією, ВООЗ та іншими партнерами. 

Українські урядовці подають запит на евакуацію та отримують пропозиції від різних країн — членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи й маршрути транспортування. Евакуація проходить безоплатно через систему екстреного реагування ЄС, коли в одній із країн Союзу для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. 

Серед евакуйованих на лікування є пацієнти з  мінно-вибуховими травмами, ті, хто потребує протезування, онкопацієнти. Крім того, серед них є понад 600 дітей з травмами та онкологічними захворюваннями. 

Українців лікують у понад 30 країнах, серед яких Німеччина, Норвегія, Латвія, Литва, Польща, Франція, Італія, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Нідерланди. 

Найбільше пацієнтів прийняли німецькі лікарні – 1078 осіб, польські – 383, а також норвезькі – 347 людей. 

Нагадаємо, що медичну систему України підтримують щонайменше 16 країн-партнерів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter