За 9 років українські суди винесли близько 600 вироків за міжнародні злочини

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Єдиному державному реєстрі судових рішень зафіксовано пів тисячі вироків за виправдовування, визнання чи заперечення агресії Росії. Йдеться про рішення, що українські суди виносили з лютого 2014 року по травень 2023-го. 

Водночас за воєнні злочини в цей період винесли лише 31 вирок.

Крім того, три судових рішення за цей період ухвалили по статті 442 Кримінального кодексу – геноцид.

На це вказують правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини у дослідженні “Міжнародні злочини в Україні: огляд національного розслідування та судової практики”.

Правозахисники проаналізували вироки за міжнародні злочини, що містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

“Під терміном “міжнародні злочини” зазвичай розуміють злочини, визначені в статті 5 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії”, – йдеться у дослідженні УГСПЛ.

Однак оскільки в українському кримінальному законодавстві є тільки поняття “геноцид”, експерти зосередилися на дотичних статтях Кримінального кодексу.

Так, від 27 лютого 2014 року по 1 травня 2023 року у Реєстрі оприлюднили 26 вироків по статті 436 ККУ – пропаганда війни. 11 рішень стосується статті 437 – планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. По статті 438 ККУ – порушення законів та звичаїв війни – винесли 31 вирок, по статті 442 – геноцид – три вироки.

Найбільшу кількість рішень ухвалили по статті 436-2 – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ, глорифікація її учасників. До міжнародних злочинів відносять також екоцид, але за цією статтею вироків за вказаний період не було.

Водночас в УГСПЛ підкреслили, що при підрахунках вироків за статтями 436-1 та 436-2 могла трапитися похибка, тому наведені цифри є орієнтовними.

Крім того, доступ до одного з судових рішень за статтею про геноцид закритий. 

З усіх винесених рішень тільки одне було виправдовувальним. Воно стосувалося звинувачення у плануванні та веденні війни.

У дослідженні правозахисники зосередилися на воєнних злочинах – порушення законів та звичаїв війни.

За 31 вироком за цей злочин засуджено 39 осіб. Дев’ятеро з них – громадяни України, решта – росіяни. Серед засуджених одна жінка – мешканка Криму. 

Чотири вироки за статтею 438 ККУ нині перебувають на апеляційному розгляді. 

Нагадаємо, Генпрокурор України Андрій Костін заявив, що наразі 50 російських військових отримали вироки за воєнні злочини. За якими саме статтями Кримінального кодексу були винесені рішення, в ОГП не уточнили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter