За 2021 рік мовний омбудсман отримав понад 3500 тисяч звернень та скарг

Дата: 14 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Мовний омбудсман Тарас Кремінь у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону. Майже кожне четверте-п’яте звернення – від киян.

Про це у фейсбуці повідомила пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

Джерело: фейсбук-сторінка Тараса Кременя

Мешканці столиці скаржилися на відсутність українськомовних версій інтернет-магазинів, на обслуговування недержавною мовою, фіксували порушення у сферах освіти, зовнішньої реклами. Ну і, звичайно, це питання недотримання окремими депутатами місцевих рад, і Київради в тому числі, мовного закону“, – повідомив Кремінь.

Він подякував свідомим громадянам за звернення і зазначив, що владі потрібно працювати над тим, щоб таких порушень ставало якомога менше.

Насамперед для цього необхідно затвердити міську та обласну програми розвитку державної мови.

“Я публічно звертаюся до керівництва Києва і Київської області негайно втрутитися в цю ситуацію, затвердити міську і обласну програми розвитку української мови, як це зроблено в інших областях (до прикладу, на Харківщині та Кіровоградщині), запровадити мережу безкоштовних курсів з вивчення української мови, забезпечити необхідними умовами іспитові майданчики й центри проведення іспитів на рівень володіння державною мовою для потенційних державних службовців. І, звичайно, здійснювати постійний та позаплановий контроль тих сфер, які є проблемними”, – сказав мовний омбудсман.

Нагадаємо, що із 16 січня 2021 року набула чинності ст. 30 мовного закону, якою передбачено повний перехід сфери обслуговування на державну мову. 

За словами експертів, документ можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в країні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія. 

ZMINA докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter