За 16 років в Україні наклали на себе руки понад 110 тисяч чоловіків та 24 тисячі жінок

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Із 2005 року внаслідок самогубств в Україні загинули понад 130 тисяч осiб, серед яких більш ніж 110 тисяч – чоловіки, а 24 тисячі – жінки. 

Про це свідчать дані, оприлюднені сервісом моніторингу реєстраційних даних “Опендатабот”. 

Фото: thebigsmoke.com.au

За останні півтора десятиліття, як зазначають дослідники, кількість щорічних самогубств упала в Україні майже вдвічі. Так, якщо у 2005-му їх було 10 622, то у 2020-му – 6103. За першу половину поточного року в країні зареєстрували 2988 самогубств.

“Раніше відбувалося в середньому 29 самогубств кожен день, а тепер – 16,7”, – пояснюють вони. 

Унаслідок “навмисного самоушкодження” за 16 років в Україні померла кількість чоловіків, що дорівнює населенню Бердянська або Нiкополя, а жінок – Канева. 

“Iснує стереотип про те, що люди частіше стають жертвами вбивств, ніж накладають на себе руки, – але насправді це зовсім не так. Для порівняння: вбивств за той же період сталося 42,5 тис. – втричі менше, ніж суїцидів”, – розповіли в “Опендатаботі”. 

Ситуація України щодо питання самогубств не є унікальною. У порівнянні з жінками чоловіки  втричі частіше помирають унаслідок цього в Австралії, в три з половиною рази частіше в США і більш ніж учетверо частіше в Росії та Аргентині. 

Фото: Andreea Popa / Unsplash

Водночас, наприклад, у США жінки частіше, ніж чоловіки, намагаються вчинити самогубство, але методи вкорочення віку в останніх є дієвішими. Причиною цього дослідники називають доступ до засобів, адже в тих же США власником вогнепальної зброї, яку часто використовують для самогубства, найімовірніше, буде чоловік. 

Ще однією причиною більшої кількості самогубств серед чоловіків є гендерні стереотипи, а саме твердження про те, що вони мають тримати емоції при собі та відповідати певному маскулінному образу. Впливають на рівень самогубств і спосіб життя, зловживання алкоголем тощо. 

Під час пандемії коронавірусу соціологи виявили, що неуважне ставлення до свого здоров’я також зробило чоловіків уразливішими до захворювання у фізичному плані. Дані із 43 країн демонструють, що ковід більш смертельний для них у 38 країнах. Жінки ж зазнають більше негативного впливу в соціальному розрізі, наприклад через збільшення хатньої роботи та рівня домашнього насильства. 

Щоб запобігти великій кількості самогубств, у 2018 році в Україні за прикладом Австралії запустили національну гарячу лінію з питань профілактики та підтримки психічного здоров’я Lifeline Ukraine. Вона працює цілодобово та за час своєї роботи змогла врятувати понад 7 тисяч людей. 

Фотографія обкладинки: Getty images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter