З 1 січня засуджених кримчан відправлятимуть на примусові роботи до Росії

Дата: 26 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Переміщення мешканців Криму для відбування покарання за межі півострова є брутальним порушенням частини Женевської конвенції.

Після нового року в окупованому Росією Криму “суди” призначатимуть новий вид покарання – примусові роботи на території Росії.

Інформацію про це оприлюднено на сайті суду Севастополя.

“Згідно із поправками до Кримінального Кодексу РФ, що розпочнуть діяти з 1 січня 2017 року, примусові роботи застосовуються як альтернатива позбавлення волі, якщо термін покарання не перевищує 5 років. Суд має право призначити примусові роботи за злочини невеликої чи середньої тяжкості, або за тяжкі злочини, вчинені вперше”, – зазначено в повідомленні.

У Криму відсутні спеціалізовані заклади для відбування кримінального покарання у формі примусових робіт. Тобто, відповідно до діючого де факто на півострові російського законодавства, кримчан будуть доправляти до Ставропольського краю – найближчого до Криму.

“На сьогоднішній день в Росії вже організовано 4 спеціальні центри, найближчий до Криму знаходиться в Ставропольському краї”, – зауважено на сайті севастопольського “суду”.

Експерти Кримської правозахисної групи звертають увагу на той факт, що переміщення мешканців Криму для відбування покарання у формі примусових робіт за межі півострова є брутальним порушенням частини 1 статті 49 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

У Резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 19 грудня 2016 року “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)” Росія вказана як держава-окупант, а Автономна Республіка Крим і місто Севастополь – як тимчасово окупована територія.

Згідно ч. 1 ст. 49 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни, забороняються за будь-якими мотивами угон, а також депортація осіб, котрі перебувають під заступництвом Конвенції, з окупованої території на територію держави-окупанта чи на терени будь-якої іншої держави, незалежно від того, окупована вона чи ні. Це означає, що російська влада не має права переміщувати мешканців Криму проти їхньої волі на територію Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter